Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

15 april 2002
Leontine van der Kroon/Communicatieadviseur
023-5115947
42/2002
Gemeente Haarlem, HulpverleningsDienst Kennemerland

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer

GGD Kennemerland start campagne "De Weken van de Teken"

Vanaf 15 april heeft de GGD Kennemerland speciale aandacht voor preventie van tekenbeten. Ieder jaar worden ruim 30.000 mensen door een teek gebeten. Een teek die niet binnen 24 uur op de juiste wijze wordt verwijderd kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Zonder behandeling kan deze infectieziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. In de campagne "De Weken van de Teken" wil de GGD Kennemerland mensen voorlichting geven over teken, de preventie van tekenbeten en de ziekte van Lyme. De campagne duurt 4 weken.

De campagne
Bezoekers van de GGD Kennemerland kunnen in de centrale hal op de Westergracht 72 te Haarlem een kleine expositie over teken bezoeken. Folders (in diverse talen) over teken, de ziekte van Lyme en hoe een teek te verwijderen zijn gratis mee te nemen. Daarnaast is voor het onderwijs (kinderen 10-14) lesmateriaal beschikbaar, bestaande uit een video en een stripboekje. Personen die een verhoogd risico hebben een tekenbeet op te lopen, zoals bezoekers van campings, boswachters, scouting en werkenden in de groenvoorziening worden ter plekke door posters en folders geïnformeerd.

Lymeziekte en teken
Teken zijn bruin-zwarte spinachtige beestjes van ongeveer 3 millimeter groot. Zij leven voornamelijk in bossen en struiken. Teken zijn parasieten: ze bijten zich vast in de huid van dieren en mensen om bloed te zuigen. Teken kunnen besmet zijn met een bepaald soort bacterie. Deze bacterie is de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Via de beet van een besmette teek kan de bacterie in het bloed van de mens terechtkomen. De ziekte is meestal met antibiotica goed te behandelen. Maar voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen!