Gemeente Breda

15-04-2002

Commissie Rutten adviseert grensoverschrijdende samenwerking bij ongevallen en rampenbestrijding te

Om de samenwerking tussen de provincies Antwerpen en Brabant optimaal te laten verlopen bij de bestrijding van een grensoverschrijdende ramp heeft een internationaal samengestelde commissie onder leiding van de Bredase Burgemeester mr. C.G.J. Rutten een rapport opgesteld. Daarin adviseert de commissie hoe gemeenten aan de landsgrens België-Nederland elkaar kunnen alarmeren en informeren als zich een ongeval of ramp voordoet in het grensgebied. Ook zijn voorstellen gedaan voor afspraken over bevoegdheden en wederzijdse bijstand. De Commissie Rutten overhandigde vandaag het eindrapport Verbetering Landsgrensoverschrijdende Samenwerking bij Ongevallen en Rampenbestrijding aan de opdrachtgevers; de Brabantse Commissaris van de Koningin, mr. F.J.M. Houben en de Gouverneur van Antwerpen, prof. Dr. C. Paulus.

De Commissie Rutten bestaat uit een internationale delegatie van bestuurders, brandweer, politie en geneeskundige diensten. De commissie werd in augustus 2001 samengesteld met de opdracht te onderzoeken hoe de samenwerking op het terrein van de rampenbestrijding tussen België en Nederland kan worden verbeterd. Aanleiding hiervoor waren enkele branden, incidenten en ongevallen in het Belgisch-Nederlandse grensgebied. In een eindrapport adviseert de commissie de alarmering en de informatie-uitwisseling in de acute fase via korte lijnen te laten verlopen. Het gaat daarbij om de wederzijdse alarmering via de meldkamers in Antwerpen en Roosendaal en de directe contacten tussen de Brandweer van Antwerpen en de Regionale Brandweer in Breda.

Ook wil de Commissie Rutten met haar aanbevelingen bereiken dat de betrokken partijen aan beide zijden van de landsgrens elkaar beter leren kennen, dat zij kennis nemen van elkaars organisatiestructuren en dat moderne Informatie en Communicatie Technologie (ICT) wordt ingevoerd. Daarnaast vindt de commissie het van groot belang om intergemeentelijke, bestuurlijke oefeningen op de grens te bevorderen en te stimuleren.

De afspraken over wederzijdse alarmering en informatievoorziening tussen de burgemeesters van de gemeenten aan de rijksgrens staan in een protocol. Wanneer de opdrachtgevers instemmen met het advies van de Commissie Rutten zullen de betrokken burgemeesters verzocht worden dit protocol mede te ondertekenen.

Breda, 15 april 2002