ChristenUnie


Houd kleine kernen levensvatbaar! Zaterdag 13 April 2002 - 22:34

Van Middelkoop tijdens Ledenvergadering Landelijke Vereniging voor Kleine kernen

Geef kleine kernen de ruimte om te overleven! Dat zei Eimert van Middelkoop, Kamerlid voor de ChristenUnie, tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Landelijke vereniging voor Kleine Kernen te Yerseke (Z). Hij kondigde aan maandag 15 april tijdens het debat over de Vijfde Nota ruimtelijke ordening een wijzigingsvoorstel in te zullen dienen, dat kleine kernen meer uitbreidingsruimte geeft voor woningbouw. Van Middelkoop gaf aan overeenstemming te hebben bereikt met enkele grote politieke partijen.

Kleine kernen in het landelijk gebied worden in hun overleven bedreigd doordat ze te weinig ruimte krijgen om nieuwe huizen te bouwen voor de eigen bevolking. In de Vijfde Nota worden hun bebouwingsgrenzen bevroren. De dynamiek van de plattelandsgemeenschap is daarmee niet gediend aldus Van Middelkoop.

Het Kamerlid wil de tekst van de Vijfde Nota zodanig aanpassen, dat de kernen bescheiden kunnen uitbreiden. Daarbij wil hij echter wel vastleggen dat de kwaliteit van het open landschap niet achteruit mag gaan. De uitbreiding moet natuurlijk niet onbeheerst plaatsvinden: het karakter en de kwaliteit van het open landschap moeten worden gehandhaafd door een goede architectonische inpassing.

Het wonen in kleine kernen trekt steeds meer mensen van buitenaf aan, waardoor voor jonge starters uit de eigen regio nauwelijks betaalbare huizen overblijven. Dat brengt kleine kernen in een negatieve spiraal: jonge mensen trekken weg, scholen en sportclubs gaan dicht, het voorzieningenniveau daalt. Van Middelkoop gaf aan ook het voorstel van de PvdA-fractie om de Huisvestingswet te wijzigen, waardoor gemeenten woningen kunnen reserveren voor jongeren met een smalle beurs, te steunen. Maar die wetswijziging is niet voldoende: bij gebrek aan vrijkomende woningen voor de eigen bevolking zullen we de gemeenten waar de levensvatbaarheid gevaar loopt ook meer ruimte voor nieuwbouw moeten gunnen.

---