Gemeente Alkmaar


12 april 2002

PvdA, OPA en CDA sluiten collegeakkoord

Donderdagavond 10 april 2002 hebben de onderhandelingsdelegaties van de Partij van de Arbeid, de Onafhankelijke Partij Alkmaar en het Christen Democratisch Appèl overeenstemming bereikt over het collegeprogramma 2002-2006, het aantal wethouders alsmede de portefeuilleverdeling. Het akkoord wordt met een positief advies aan de achterban voorgelegd.

Onderhandelingen

De PvdA en OPA leveren ieder twee wethouders en het CDA één. Voor het eerst in de historie van Alkmaar neemt een lokale partij deel aan het college van Alkmaar.

Naar de mening van de voorzitter van de onderhandelingen, de heer H.A. Eggermont (PvdA), is deze verdeling een logisch gevolg van de verkiezingsuitslag. OPA heeft vijf zetels gewonnen (van drie naar acht). PvdA en CDA hebben dat gegeven nadrukkelijk gerespecteerd gedurende de onderhandelingen, die vanaf de start in een uitstekende, constructieve sfeer zijn verlopen.

Overeenstemming

Het was echter geen gelopen race. Tijdens de onderhandelingen dienden een aantal verschillen te worden overbrugd. Met name de beleidsonderdelen verkeer, parkeren, bouwen, veiligheid en de locatie van discotheek waren harde noten.

Tevens is er overeenstemming bereikt over het uitvoeren van eerder vastgestelde nota's zoals: Visie op Wonen, Sportaccommodaties, Buurt- en Wijkaccommodaties en het sociale beleid van de sociale dienst. Ook de discussie over het aantal wethouders en de portefeuilleverdeling is pas na twee langdurige onderhandelingssessies afgerond.

Uitgangspunten nieuwe college

Belangrijke uitgangspunten van het nieuwe college zijn:
* In samenspraak en samenwerking met bewoners en maatschappelijke organisaties de stad besturen;

* Een sluitende begroting in meerjarenperspectief met in beginsel trendmatige belastingaanpassing;

* Verbetering van de toegang tot de arbeidsmarkt door het samenvoegen van o.a. sociale zaken, kinderopvang, onderwijs en educatie en arbeidsmarktbeleid in één portefeuille Dagindeling;
* Er komt voor 1 januari 2003 een integraal veiligheidsplan voor de binnenstad (inclusief een proef met cameratoezicht);
* Versterking van de positie van de vele vrijwilligers d.m.v. een vrijwilligersfonds en vrijwilligerssteunpunt;
* Speciale aandacht krijgt het Voortgezet Middelbaar Beroepsonderwijs (VMBO): zowel in Alkmaar-Noord als in Alkmaar-Zuid een vestiging.

* Hoge prioriteit geeft het college aan het schoonhouden van de stad in samenwerking met bewoners en het bedrijfsleven.

Bouwen
Bouwen in Alkmaar is helder gedefinieerd:

* Geen hoogbouw binnen de singels;

* In de eerste schil rond de binnenstad is hoogbouw toegestaan op basis van de bestemmingsplannen. De gemeenteraad kan hiervan afwijken indien daarvoor een breed maatschappelijk draagvlak bestaat;

* In de herstructureringsgebieden zijn hoogte-accenten mogelijk als markeringspunten in de wijk;

* Aan de stadsgrens is hoogbouw mogelijk. In de Westrand vindt geen woningbouw plaats.

Parkeren
Er vinden per 1 februari 2003 wijzingen plaats bij het betaald parkeren:

* Betaald parkeren eerder beëindigen dan 21.00 uur;
* Betaald parkeren op zon- en feestdagen alleen tijdens winkelopeningstijden;

* De tweede parkeervergunning per woonadres in de wijken rond de binnenstad tegen dezelfde prijs als de eerste parkeervergunning.

Verkeer en Vervoer
Bij verkeer is het volgende overeengekomen:

* Extra inzet en lobby voor de aanpak van de oostelijke ring (N242)
* Twee onderzoeken naar de (on)ontkoombaarheid van de tweede Friesche brug en de knip in de Kanaalkade;

* De Hal OV-corridor en de externe financiering niet in de waagschaal stellen.

Nadere informatie is verkrijgbaar bij: de heer J. Talsma (072 5155 744), de heer A.J. Douma (072 5118 818) en de heer V.H. Kloos (tel. 072 5203 750)