Gemeente Oostburg


Nieuwsbericht

Verkiezingen
Info verkiezing voor de leden van de Tweede Kamer.

Op woensdag 15 mei 2002 zijn er weer verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer.
Wat zijn de mogelijkheden om uw stem uit te brengen ? Loop met uw oproepingskaart het voor u bestemde stembureau binnen en breng uw stem uit.
Of regel bij volmacht dat een ander voor u stemt. Laat uw stem in ieder geval niet verloren gaan ! U stemt immers voor de samenstelling van de leden van een nieuwe Tweede Kamer.

Wat te doen als u in een ander stembureau wilt stemmen dan het stembureau dat op uw oproepingskaart is vermeld?

Als u niet kunt gaan stemmen op het stembureau dat op uw oproepingskaart staat vermeld dan kunt u een kiezerspas aanvragen. Met deze pas kunt u op alle stembureaus in Nederland uw stem uitbrengen. De kiezerspas kunt u schriftelijk of persoonlijk aanvragen. Voor het schriftelijk aanvragen van een kiezerspas haalt u bij de sectie Bevolking een speciaal formulier: het verzoekschrift. Dit formulier vult u in en stuurt u, samen met uw oproepingskaart, terug naar de gemeente.
U moet dit wel ruimschoots van tevoren doen: het verzoekschrift dient uiterlijk 1 mei aanstaande bij de gemeente binnen zijn. De kiezerspas wordt u nadien toegestuurd.
U kunt een kiezerspas ook persoonlijk aanvragen tot uiterlijk vijf dagen vóór de verkiezingsdag dus tot en met 10 mei aanstaande. U kunt uw pas aanvragen bij de sectie Bevolking door uw oproepingskaart daar in te leveren. De ambtenaar die u helpt maakt een aantekening op uw oproepingskaart waarmee deze in een kiezerspas is omgezet.

Wat te doen als u niet zelf kunt gaan stemmen ?

Als u niet zelf kunt gaan stemmen, kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen.
Het gemakkelijkste is iemand te vragen die op hetzelfde stembureau moet stemmen als u bijvoorbeeld uw echtgeno(o)t(e) of buurvrouw. Of u beiden op hetzelfde bureau moet stemmen kunt u controleren door de adressen van de stembureaus op uw oproepingskaarten met elkaar vergelijken.
Op de achterzijde van uw oproepingskaart schrijft u achter 'gemachtigde' in blokletters de naam en het adres van degene die voor u gaat stemmen. Uzelf zet vervolgens linksonder , onder 'handtekening volmachtgever' uw handtekening. Degene die voor u gaar stemmen zet zijn of haar handtekening rechtsonder op de kaart, onder 'handtekening gemachtigde'.
Wanneer deze persoon zelf gaat stemmen, levert hij tegelijk met zijn eigen oproepingskaart de uwe in.
Zo wordt uw stem toch uitgebracht, ook al bent u zelf verhinderd. Het kan gebeuren dat u iemand wilt machtigen die op een ander stembureau moet stemmen binnen de gemeente dan u. In dat geval moet u uiterlijk 14 dagen vóór de verkiezingsdag ? dus tot en met 1 mei a.s. een volmachtformulier inleveren bij de gemeente. Dit kan bij de sectie Bevolking. Aan uw gemachtigde wordt dan een volmachtbewijs toegestuurd waarmee uw stem uitgebracht kan worden.

Informatie

Voor meer informatie over de verkiezingen voor de leden van de Tweede Kamer kunt u terecht bij de sectie Bevolking. Of telefonisch te bereiken op nummer 457201.