Algemene Inspectiedienst (AID)

Kerkrade, 15 april 2002

Onderzoek naar scalperen eidereenden

De AID (Algemene Inspectiedienst) van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij stelt een onderzoek in naar de aangetroffen gescalpeerde eidereenden in het Waddenzeegebied. Uit het onderzoek is tot op dit moment geen aanwijzing gekregen die leidt in de richting van een mogelijke verdachte.

Daarmee neemt de AID nadrukkelijk afstand van publicaties waarin gesuggereerd wordt dat de AID concrete aanwijzingen zou hebben dat daders in kringen van sportvissers gezocht zouden moeten. De AID heeft als één van de theoretische mogelijkheden gemeld dat de kuif van de eidereend wellicht gebruikt zou worden als kunstvisje, naast mogelijkheden als mechanische beschadiging of ziektes. In interviews met regionale media heeft de AID ook al gesteld dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de dader(s) in kringen van sportvissers gezocht zouden moeten worden.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de woordvoerders van de Algemene Inspectiedienst, Louis Steens of Willem Brouwer,
tel. 045 - 5466223.