Postbus 4240 · Hollands Midden
2350 CE Leiderdorp · Bureau Communicatie
Telefoon 071 - 5459800
Fax 071 - 5459326
Afkomstig van: Verboon, Yvette
Datum: 15 april 2002
·

Aanhoudingen na vernielingen Bodegraven

Naar aanleiding van een aantal vernielingen in de wijk Broekvelden in Bodegraven en vernielingen in Waarder en Nieuwerbrug is de politie eind vorig jaar een onderzoek gestart dat inmiddels zo goed als afgerond is.
In dit onderzoek werden 35 verdachten en 10 getuigen gehoord.

Uit deze verhoren bleek een groep van 26 Bodegraafse jongeren in de leeftijd van 14 - 20 jaar, zich in wisselende samenstelling schuldig had gemaakt aan een groot aantal misdrijven.
Zij bleken verantwoordelijk te zijn voor de brandstichtingen in de wijk Broekvelden gepleegd vanaf begin 2001. Hierbij waren vooral de visstreiger aan de Broekveldselaan en speeltoestellen op speeltuintjes het doelwit.
Ook een groot deel van de vernielingen aan de bushokjes kan op het conto van deze groep worden geschreven.
Op 30 oktober 2001 heeft deze groep een spoor van vernielingen getrokken vanaf Waarder naar Bodegraven. In Waarder moesten diverse ruiten van panden het ontgelden en ook het bushokje werd vernield. In Nieuwerbrug werden naast ruiten van bedrijfspanden ook de ruiten van meerdere auto's vernield.
Verder bekende deze groep jongeren een aantal diefstallen van met name bier en frisdranken uit de kantine van een sportvereniging en uit tuinen en schuren van woningen. Zij waren verantwoordelijk voor een aantal auto-inbraken.
Met de jaarwisseling werd door een deel van deze groep vernielingen gepleegd op onder andere het Stationsplein en gooiden zij op de Heemraadslaan een auto op de kant.

Door de jongeren werd ook een aantal vernielingen bij het Honk aan het Pastorieplein bekend. Als gevolg van onder andere deze vernielingen en de overlast daaromheen werd het Honk enige tijd geleden gesloten.

In het totaal heeft de politie met dit onderzoek 50 zaken kunnen oplossen.
De groep jongeren gaf aan dat zij mede door verveling en een zucht naar avontuur tot deze daden gekomen is.

Het politieonderzoek werd bemoeilijkt doordat van een aantal van de door de jongeren bekende misdrijven door de benadeelden geen aangifte of melding is gedaan.

In die zaken waarin door de benadeelde aangifte is gedaan zullen de aangevers nog worden benaderd. Daar waar mogelijk zal de schade op de daders worden verhaald.

Het tegen de jongeren opgemaakte proces-verbaal zal binnenkort worden overgedragen aan de jeugdofficier van Justitie in Den Haag.

De politie heeft afgesproken met de gemeente Bodegraven en de hulpverlening dat in overleg met de ouders van de jongeren een begeleidingstraject wordt opgezet.

Noot voor de redactie,