Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CFO

Bonden en werkgevers bereiken toch akkoord over CAO Gemeenten

Bonden (waaronder CFO CNV-bond) hebben tóch een onderhandelingsresultaat bereikt met het College van Arbeidszaken van de VNG voor een nieuwe CAO-Gemeenten (180.000 werknemers). Op 26 maart had de CFO het eindbod van de werkgevers verworpen. De CFO en de andere bonden hebben het resultaat weten te bereiken door een uiterste poging te doen om tot een verbetering van het eindbod te komen.

Belangrijkste wijziging is dat het akkoord geen eenmalige bijdragen meer kent en een stevig kortere periode beslaat. Voor de CFO is het altijd van het grootste belang om een gemiddeld zo hoog mogelijke structurele loonstijging te realiseren. Resultaat: een looptijd van 14 maanden (van 1 februari 2002 tot 1 april 2003). Per 1 februari 2002 stijgen de lonen met 3%. Per 1 oktober 2002 komt daar nog eens 0,5% bij en in 2002 stijgt de eindejaarsuitkering met 1%. De gemiddelde loonstijging is nu 3,86% per jaar. In het afgewezen eindbod van de werkgever was dat 3,53%.

Door de wijziging van de grondslag van de eindejaarsuitkering is de stijging van 1% iets minder waard. Deze gaat voortaan niet meer over de vakantietoeslag. De nieuwe eindejaarsuitkering van 2,75% gaat voortaan over 8% minder jaarsalaris; immers dat is de waarde van het vakantiegeld. De bodem wordt met 100 verhoogd naar 611. De loonstijging per 1 februari betekent dat er een naberekening plaatsvindt. Deze zal waarschijnlijk in juni worden uitbetaald. Alle loonstijgingen, dus ook de stijging van de eindejaarsuitkering werken door (via het gewogen gemiddelde) naar de senioren en post-actieven.

Overige punten
De eerder overeengekomen punten zijn overeind gebleven. Dit betreft belangrijke afspraken over ziekteverzuim en reïntegratie. Het ziekteverzuim moet omlaag; een belangrijk punt voor de CFO. De kinderopvang wordt uitgebreid voor alle medewerkers met kinderen van 0 tot 12 jaar. Er komt ook een verzekering voor aansprakelijkheid en het verlof voor de werknemer op de eigen trouwdag wordt weer ingevoerd. Verder is overeengekomen dat de werknemer op verzoek van de werkgever 40 uur mag werken. Hierbij is altijd sprake van vrijwilligheid, de werknemer kan zelf kiezen. Hierover moet overlegd worden met de OR. De loonstijging die hiermee samenhangt wordt ook pensioengevend.

Oordeel leden
Bij de landelijke raadpleging bleek dat de leden de looptijd te lang vonden en de gemiddelde loonstijging door de looptijd te lang. In dit resultaat is de looptijd korter en de gemiddelde loonstijging hoger. De onderhandelaars leggen het resultaat met een positief advies voor (data voor ledenraadplegingen volgen via de kaderleden).

.

---