KNB

50e Finale Metselwedstrijden

P E R S B E R I C H T

De Steeg, 15 april 2002

NA HALVE EEUW IN SUCCESSIE:

RAALTE DECOR VAN 50e NATIONALE MESTELWEDSTRIJD

In samenwerking met de gemeente Raalte, het Carmel College Salland en NVOB, kring Salland, organiseert het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten voor de 50e keer in successie de finale van de Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen. De finale wordt gecombineerd met een symposium over de toekomst van het metselonderwijs. Sprekers zijn onder meer de Tweede Kamerleden Sharon Dijksma (PvdA) en Ad Mosterd (CDA) en OCW-staatssecretaris Karin Adelmund die tevens de winnaar van de metselwedstrijd bekend zal maken.
De finalewedstrijden vinden plaats van 15 tot 19 april. De bekendmaking van de winnaar en het symposium vinden vrijdagmiddag 19 april plaats.

Metselwedstrijd
Van 15 tot 19 april a.s. wordt aan de Kerkstraat in Raalte voor de 50e keer de finale van de metselwedstrijd met baksteen gehouden. Twaalf finalisten en één reservekandidaat uit het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO) zullen dan strijden om de 'Zilveren Troffel'. De deelnemers zijn afkomstig uit heel Nederland en werden eerder geselecteerd tijdens regionale voorwedstrijden in Ede, Veghel en Vroomshoop. De finalisten zullen in baksteen een blijvend werk metselen. In de historie van de wedstrijden werden elders in Nederland reeds 21 kunstwerken in baksteen gemetseld.
Staatssecretaris Adelmund zal de winnende finalist huldigen.

Symposium
De wedstrijd wordt afgerond met een symposium op vrijdagmiddag 19 april.van 13.45 tot 15.30 uur ter plekke van het metselwerkstuk. Sprekers zijn onder meer OCW-staatssecretaris Karin Adelmund, de Kamerleden Dijksma (PvdA) en Mosterd (CDA), metsel-voorman Blonk en voorzitter van het Landelijke Platform VMBO-Bouwtechniek Verhoog.

Toekomst Metselonderwijs
De 50e finale van de Nationale Metselwedstrijd in Baksteen is een passend moment om stil te staan bij de kwaliteit, inrichting, opzet en toekomst van het metselonderwijs. Meest recent is de introductie van een geheel nieuwe schoolvorm: VMBO. Daarin vormt het kersverse onderdeel Bouwtechniek een belangrijke, nieuwe schakel tussen basisonderwijs en bouwplaats. Deze thema's zullen uiteraard worden belicht door de sprekers van het symposium.

Aandacht metselvak
De metselwedstrijden en het symposium zijn een initiatief van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB). De Nederlandse baksteenindustrie wil daarmee aandacht voor het metselvak vragen en de kwaliteit van het metselonderwijs bevorderen.


---

-----

Noot voor de redactie -