Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 15 april 2001

Supermarkt Lidl overtreedt Convenant Verpakkingen

Frisdrankflessen niet hervulbaar

De supermarktketen Lidl overtreedt de regels van het Convenant Verpakkingen. De eigen merk frisdranken en bronwaters van Lidl zitten in eenmalige flessen van 1,5 en 2 liter die na gebruik niet hervulbaar zijn. Dat maakt Stichting Natuur en Milieu bekend. Het convenant schrijft voor dat flessen van meer dan een halve liter hervulbaar behoren te zijn. Lidl vraagt wel statiegeld voor zijn plastic flessen, maar laat ze in Duitsland omsmelten.

De supermarktketen zegt dat de flessen op een uitzonderingslijst zouden staan van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), dat namens alle supermarktketens het convenant heeft getekend. Navraag bij het CBL naar een dergelijke lijst leverde echter niets op.

Stichting Natuur en Milieu verwijt de koepelorganisatie SVM*PACT geen toezicht te houden op het naleven van het convenant. Deze brancheorganisatie op het gebied van verpakkingen moet ervoor te zorgen dat het convenant wordt uitgevoerd, maar treedt niet op tegen Lidl. Het blijkt dus dat handhaving van het Convenant Verpakkingen niet in goede handen is bij de marktpartijen. Stichting Natuur en Milieu vindt dat in het nieuwe convenant dat in de maak is, de handhaving veel beter moet worden geregeld, en wel met wettelijke voorschriften. Dan kunnen convenantspartijen die de regels overtreden voor de rechter worden gebracht.

Nadere inlichtingen:
Hans Jager, tel. 030-2331328
Marijke Brunt, tel. 030-2331328