Ingezonden persbericht


Gecertificeerde informatie op doktersrecept

Soesterberg, maandag 15 april 2002 -- Dokterdokter.nl wordt de eerste Nederlandse site met medische informatie van gewaarborgde kwaliteit. Vanaf juni 2002 zal de site geheel aan de kwaliteitscriteria van het QMICÒ -keurmerk voldoen. Dat is de nieuwe, onafhankelijke standaard voor medische informatie op internet, ontwikkeld door TNO Preventie en Gezondheid.

Dokterdokter.nl en TNO Preventie en Gezondheid presenteren zich vandaag en morgen gezamenlijk op het Europese e-health congres in Maastricht (MECC). Tijdens dit 3 daags congres spreken meer dan 50 internationale experts over de laatste ontwikkelingen op het gebied van ICT en de zorg. De enkele honderden bezoekers - artsen, managers en beleidsmakers uit de Europese gezondheidszorg - zullen samen debatteren over de laatste ervaringen met toepassingen van ICT binnen de zorg, alsmede over wet- en regelgeving betreffende het gebruik ervan (privacyregulering, databeveiliging/-opslag, digitale handtekening e.d.).

Op dokterdokter.nl kunnen consumenten en patiënten kosteloos informatie over ziekte en gezondheid vinden. Daarbij krijgen bezoekers van de site - op basis van hun klachten en persoonlijke medische situatie - adviezen over veilige zelfzorg. Alle informatie is gebaseerd op de geldende medische standaarden (onder meer van het Nederlandse Huisartsen Genootschap), zodat deze goed aansluit op de medische praktijk. Hierom beveelt een groeiend aantal huisartsen hun patiënten aan, om - na een consult - op dokterdokter.nl besproken informatie na te zoeken. Binnenkort kan men dus daadwerkelijk spreken van gecertificeerde informatie op doktersrecept !

Dokterdokter.nl trekt dagelijks momenteel méér dan 3.000 (unieke) bezoekers en is daarmee de best bezochte medische site van ons land.

Het QMICÒ keurmerk sluit aan op het advies van de Nationale Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. Aanleiding van deze RvZ-aanbeveling aan het ministerie van VWS in 2000, was de wildgroei van medische informatie op internet, zonder dat er van enige kwaliteitscontrole sprake was. Het QMICÒ systeem combineert de voordelen van zelfregulatie met die van externe certificering. Het is te verwachten dat het QMICÒ keurmerk in de toekomst door meerdere medische sites van overheden, zorgverzekeraars, artsenorganisaties en zorginstellingen gebruikt zal gaan worden.


Meer informatie voor de redactie:

Dokterdokter.nl

Wouter Keijser, medisch directeur

Postbus 112

3769 ZJ Soesterberg

Mobiel Wouter 06 28541565 b.g.g.

06 55746523

www.dokterdokter.nl.

TNO Health Trust

drs. R.G.M. van Melick, apotheker, voorzitter TNO Health Trust

telefoon 071 518 1294.

www.health.tno.nl.

Mobil-e-health Congres, Maastricht

www.e-health-europe.com.