Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meerderheidsoefeningen in schijndemocratie (15/04/02)

Bij gebrek aan ambitie en visie omtrent fundamentele politieke hervormingen, vermeien de meerderheidspartijen zich dezer dagen in oefeningen rond de zgn. directe democratie. Men geeft de burger de indruk dat hij meer inspraak heeft, terwijl de representatieve democratie verder wordt uitgehold. Politici en politieke partijen dreigen nog meer dan voorheen te worden beoordeeld op hun amusementswaarde, niet op hun ideeën en visie. De politieke personencultus maakt opgeld. Daarenboven getuigt het van onbehoorlijk wetgevend werk wanneer de verkiezing van de burgemeester volledig wordt losgekoppeld van het nieuwe gemeentedecreet en een Vlaamse bevoegdheid geregeld wordt in een Belgisch onderonsje.

Met de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester wordt een fundamentele bijdrage geleverd aan de verdere individualisering van de politiek. De kiezer mag zich verwachten aan nog meer politieke optredens in quiz- en kookprogramma's en goedkope mediastunts. Ook de lokale radio- en televisiezenders zullen worden meegesleurd. Nog meer aandacht voor de verpakking dus, minder voor de inhoud. Media- en communicatiespecialisten wrijven zich al in de handen.

Daarenboven zal ook de zetelende burgemeester zich nog meer willen manifesteren ten nadele van de gemeenteraad. Tegen elke democratische logica in, heeft er een machtsverschuiving plaats van de wetgevende naar de uitvoerende macht. Door de invoering van een lokaal 'presidentieel' regime dreigen er, zeker in geval van een 'cohabitation', permanente conflicten tussen burgemeester en gemeenteraad. De burgemeester kan de verkozen gemeenteraadsleden buitenspel zetten, de gemeenteraadsleden kunnen anderzijds de burgemeester blokkeren.

Uit studies van de RUG blijkt dat in oktober 2000 in de drie van de vier gevallen de populairste politicus ook burgemeester werd. Uiteindelijk blijft dus enkel de versterking van de macht van de rechtstreeks verkozen burgemeester over.

De N-VA bepleit daarentegen een versterking van de vertegenwoordigings- of representatieve democratie door de herwaardering van het ambt van het gemeenteraadslid o.a. via een beter financieel statuut, een effectief beroepsrecht tegen beslissingen van het college en de raad, elektronisch inzagerecht, de invoering van de constructieve motie van wantrouwen zodat zowel burgemeester als schepenen steeds vervangen kunnen worden door de gemeenteraad, de gemeenteraad niet langer laten voorzitten door de burgemeester, maar door een gemeenteraadslid verkozen uit en door de gemeenteraad...

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, Algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be