Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 15-04-2002 Persberichten regio Limburg-Zuid (HP 14.40 uur) Maandag 15 april 2002

Heerlen, rijden onder invloed:

Een 45 jarige inwoner van Heerlen is maandagmorgen 15 april 2002 door de politie bekeurd wegens het rijden onder invloed in een personenauto.
Een politiepatrouille zag omstreeks 00.35 uur een personenauto over de Willemstraat te Heerlen rijden welke auto zijn verstralers aan had. De politiepatrouille wilde tot een controle overgaan. Mogelijk had de bestuurder dat in de gaten. Hij gaf gas, negeerde een rood licht en reed richting Landgraaf. Kort daarna werd hij door de politiepatrouille gecontroleerd. Bij het eerste contact met de bestuurder bleek dat deze naar het gebruik van alcohol rook waarna hij een alcoholblaastest moest ondergaan. De bestuurder bleek daadwerkelijk gedronken te hebben. Aan het politiebureau moest hij zijn medewerking verlenen aan een ademanalyse. De uitslag hiervan gaf een alcoholpromillage aan tussen 0.8 en 0.9 promille. Tegen de inwoner van Heerlen werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij huiswaarts met een rijverbod van 3 uur in zijn bezit.

Maastricht, lastige passagier aangehouden:
Een 18 jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is zondagavond 14 april 2002 door de politie in Maastricht aangehouden. De man stapte omstreeks 19.00 uur bij het busstation aan het station te Maastricht samen met andere passagiers in een klaarstaande stadsbus. Iedereen stempelde de strippenkaart af, maar de onbekende jongeman kocht bij de chauffeuse geen kaartje en liet hij ook geen ander vervoersbewijs zien. Hij nam plaats achter in de bus. De chauffeuse van de bus verliet kort daarna haar plaats en vroeg de betreffende passagier om een kaartje, strippenkaart of ander vervoersbewijs. Toen deze dat niet had werd hem de gelegenheid gegeven om uit te stappen maar deed dat niet. De chauffeuse die achter het stuur had plaatsgenomen werd onverwacht door de onbekende passagier vastgepakt en achter het stuur vandaan getrokken. Twee passagiers grepen daarop in maar konden niet voorkomen dat zowel de chauffeuse als de onbekende passagier uit de bus vielen. Beide passagiers trokken de onbekende man los van de chauffeuse, welke laatste daarop onmiddellijk via de buscentrale de politie liet bellen. Van een te hulp geschoten collega van de chauffeuse werd de bril van het hoofd getrokken en werd deze kapotgemaakt door de lastige passagier. Deze liep daarop weg en stak nog eens zijn middelvinger op. Hij werd kort daarop door de politie aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. De buschauffeuse heeft aan het politiebureau aangifte gedaan van mishandeling. Haar collega deed aangifte van vernieling. Tegen de 18 jarige man is proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de avond werd hij in vrijheid gesteld.

Maastricht, schennispleger belaagd:
Een 39 jarige inwoner van Maastricht is zondag 14 april belaagd nadat hij ten opzichte van minderjarigen schennis pleegde. Omstreeks 18.45 uur werd telefonisch aan het politiebureau kennisgegeven dat een man op de Widelanken te Maastricht in zijn blote achterwerk in een auto zou zitten en zijn geslachtdeel aan kinderen zou tonen. Een politiepatrouille werd ter plaatse gezonden. In de tijd dat de politie ter plaatse ging belaagden meerdere personen de in de auto zittende man. Toen de politiepatrouille ter plaatse kwam hadden zich tientallen personen om de auto verzameld. De inzittende had inmiddels klappen op gelopen van een onbekende man. De politie moest de bestuurder van de auto in bescherming nemen om te voorkomen dat deze nog meer klappen opliep. De inzet van meerdere politieautos werd gevraagd omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen. Een ruit van de auto van de schennispleger was inmiddels in diggelen geslagen en een van de politieagenten werd ook belaagd. Nadat meerdere politieautos ter plaatse kwamen bedaarden de gemoederen en kon de schennispleger evenals zijn auto naar het politiebureau worden overgebracht.
Aan het politiebureau gaf de inzittende van de auto een geheel andere verhaal. Hij had alleen maar een schone broek in de auto aangetrokken, maar verklaarde niets over het eventueel plegen van schennis ten opzichte van kinderen.
De politie probeerde nog kinderen en ouders te achterhalen die het juiste verhaal zouden kunnen vertellen maar niemand had daadwerkelijk het schennis plegen zien plaatsvinden. Na overleg met de Officier van Justitie werd besloten om de aangehouden man wegens gebrek aan bewijs in vrijheid te stellen. Zouden er alsnog kinderen zich meldden dat zij het slachtoffer waren geworden van schennis plegen, dan kan er alsnog tegen de inwoner van Maastricht proces-verbaal opgemaakt worden.

Sittard, aanhoudingen op grond van Opiumwetgeving: De politie heeft zondagmiddag 14 april 2002 drie verdachten op grond van de Wet Wapens en Munitie en de Opiumwetgeving aangehouden na het aantreffen van een vuurwapen en cocaïne in een personenauto. Een politiepatrouille controleerde zondagmiddag omstreeks 16.15 uur op de Dr. Nolenslaan een personenauto met daarin drie inzittenden. Nadat het portier van de auto werd geopend kwam een henneplucht de politieagenten tegemoet. Daarop werd de uitlevering van mogelijk aanwezige verdovende middelen gevorderd. De inzittenden, twee mannen en een vrouw, bevestigden het bezit van drugs waarna het drietal aan de kleding werd onderzocht. Bij alle drie werden enkele grammen cocaïne aangetroffen terwijl bij een van de mannen tevens een vuurwapen werd aangetroffen, terwijl in de auto nog een ploertendoder gevonden werd. Het drietal werd aangehouden en daarna overgebracht naar het politiebureau voor het instellen van een verder onderzoek. In de woning van de vrouwelijke verdachte werd een hennepkwekerij aangetroffen bestaande uit 150 hennepplanten. De gehele hennepkwekerij werd na monsterneming van de hennepplanten ontmanteld. In een jas werd een hoeveelheid van 80 gram cocaïne aangetroffen welke eigendom bleek te zijn de aangehouden 32 jarige inwoner van Geleen. Tegen de drie aangehouden verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Zij worden in het kader van snelrecht vervolgd.
Voor het in bezit hebben van 14 vouwpapiertjes met daarin totaal enkele grammen cocaïne legde de Officier een transactievoorstel op van 600 euro. Proces-verbaal werd opgemaakt tegen een 39 jarige inwoner van Geleen.
Wegens het in bezit hebben van het vuurwapen en 80 gram cocaïne zal de verdachte, een 32 jarige inwoner van Geleen, gedagvaard worden door de Officier van Justitie.
De derde verdachte, een 32 jarige inwoonster van Sittard, heeft wegens het bezit van de ploertendoder, een kleine hoeveelheid cocaïne en de 150 hennepplanten in haar woning een transactievoorstel van de Officier van Justitie gekregen van 1785 euro.
Na verhoor zijn de drie verdachten in vrijheid gesteld.

Beek, discobezoekers in bezit drugs:
Twee personen zijn maandagmorgen 15 april 2002 door de politie aangehouden nadat zij bij het betreden van een disco aan de Middelweg te Beek in het bezit bleken van drugs.
Het tweetal meldde zich maandagmorgen omstreeks 00.45 uur ieder afzonderlijk aan de disco te Beek en wilde naar binnen. Bij het betreden van de disco werd het tweetal op basis van een huishoudelijke maatregel door eigen personeel aan de kleding onderzocht op het bezit van wapens of drugs. Bij het tweetal werden drugs aangetroffen. De politie werd daarop gewaarschuwd. Bij een 21 jarige inwoner van Roermond werden in een fotorolkokertje tien bolletjes vermoedelijk speed aangetroffen. Bij een 24 jarige inwoner van Hoensbroek werden 58 xtc tabletten aangetroffen. Beiden werden door de politie aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. De drugs zijn door de politie in beslag genomen. Tegen het tweetal is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor zijn zij in vrijheid gesteld. Zij zullen in het kader van snelrecht door de Officier worden gedagvaard.