Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 3 april 2002

"Horecaondernemers moeten burgemeester en wethouders bij de kladden grijpen!" PvdA, VVD en CDA willen één allesomvattende vergunning voor de horeca

WOERDEN - 3 april 2002 - PvdA, VVD en CDA willen dat er voor de horeca één allesomvattende, integrale en bij voorkeur digitale vergunning komt. Het Tweede Kamerlid Hella Voûte (VVD) vindt dat die vergunning er binnen één jaar kan zijn, als politiek en Koninklijk Horeca Nederland eendrachtig samenwerken. De VVD-politica heeft dinsdag deze belofte aan de horecaondernemers uitgesproken tijdens een Politiek Café van Koninklijk Horeca Nederland in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Horecaondernemers worden overstelpt met regels die niet op elkaar zijn afgestemd en elkaar zelfs tegenspreken. Maar liefst acht ministeries bemoeien zich met de horeca en confronteren de ondernemer met ongeveer 140 verschillende wetten en regels, de lokale verordeningen niet meegerekend. De Kamerleden Marja Wagenaar (PvdA), Hella Voûte (VVD), Joop Wijn (CDA), burgemeester Hans Ouwerkerk van Almere en voorzitter Jan Geenemans van Koninklijk Horeca Nederland trekken allemaal dezelfde conclusie: door dit regelwoud kan het niet anders dan dat er dingen misgaan. Ouwerkerk: "De Staatscourant wordt maar steeds dikker doordat er meer regels bijkomen. We zijn te ver doorgeslagen in dit land. We moeten een nieuwe maat vinden!" In mei komt de Taskforce Enschede/Volendam, waarvan Ouwerkerk voorzitter is, met een analyse van de regelgeving in de horecapraktijk.

Eén loket

De nieuwe maat kan worden gevonden door de invoering van de één-loket-gedachte: één loket voor de horecaondernemer waar hij alle vergunningszaken met de gemeente kan regelen. PvdA en VVD zijn erg verbaasd dat er na acht jaar praten slechts een paar gemeenten dat ene loket hebben ingevoerd. Voûte: "De ervaringen van de gemeente Delft zijn zo goed, dat het zonde is dat we dat niet standaardiseren in een model dat alle gemeenten in Nederland zouden kunnen overnemen." De VVD-politica heeft beloofd dit op de politieke agenda te zetten.

Kladden grijpen

De politiek zit met smart te wachten op signalen van horecaondernemers over de regelgeving. De Kamerleden Wijn, Wagenaar en Voûte hebben Koninklijk Horeca Nederland verzocht om concreet aan te geven welke regels er mis is en wat een eventuele uitweg zou kunnen zijn. Ook Hans Ouwerkerk ondersteunde de oproep: "Horecaondernemers moeten burgemeester en wethouders bij de kladden grijpen als zaken mis dreigen te gaan. Vaak blijven signalen over complexe en tegenstrijdige regels hangen in het ambtelijk apparaat." Koninklijk Horeca Nederland vindt de opmerking van Ouwerkerk een goede tip, maar de praktijk zal weerbarstiger blijken te zijn.

En verder...

bullet Tegenstrijdige regels

Noot voor de redactie -