Ingezonden persbericht


Persbericht Groningen, 15 april 2002

Actiegroep Nietindehaak roept staatssecretaris Geke Faber op om kinderviscompetitie te verbieden.

Woensdag 10 april heeft de actiegroep Nietindehaak in een brief aan Geke Faber de staatssecretaris opgeroepen om stappen te ondernemen om de nationale kinderviscompetitie op 5 juni , georganiseerd door het Hengelsportblad Beet, te doen stoppen. In de actiegroep werken een dertigtal dierenrechten en beschermingsorganisaties samen om de kinderviscompetitie tegen te houden. Nietindehaak heeft als bezwaar dat het initiatief van Beet oproept tot het vergroten van onnodig dierenleed, terwijl de overheid in haar beleid en wetgeving dit soort activiteiten verbiedt. Alle activiteiten die leiden tot dierenleed en die niet voortkomen uit een redelijk belang zijn verboden (Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren). In een persbericht van het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij van 3 april staat tevens: In haar beleidsbrief 'Welzijnsbeleid vis' schetst Faber de kaders waarbinnen zij beleid gaat maken om het welzijn van vissen te verbeteren. Zij wil zich niet alleen beperken tot 'gehouden' dieren zoals vissen in overvolle viskweekvijvers of goudvissen in te kleine kommen, ze wil ook dat de beroeps- en sportvissers actief gaan meedenken over hoe zij leed van vissen in de vrije natuur kunnen beperken. En in haar recente nota Welzijnsbeleid vis De waarde van vis stelt Faber: Het mishandelen van dieren is verboden en van eenieder wordt verwacht dat hij of zij respectvol met dieren omgaat. Nietindehaak vindt dat met het doen stoppen van de kinderviscompetitie een signaal uitgaat naar de jeugd dat voor de lol vissen aan de haak slaan geen respect voor de natuur betekent.

Achtergrond
Sportvissen zorgt direct en indirect voor veel dierenleed. Direct dierenleed door dieren te verwonden en stress te berokkenen en indirect dierenleed door verstoring en vernieling van hun biotoop. De meest ervaren visser bezorgt een vis pijn en stress puur door de handeling van het vissen zelf. Bij kinderen is dat door hun onkunde meestal nog veel erger. Niet alleen vissen, maar ook (water)vogels, wilde zoogdieren en weidevee/dieren (grazers) in en rond het water ondervinden veel last van de gevolgen van de hengel sport . Eén van de talrijke voorbeelden is dat door rond slingerende en losse vislijnen (water)vogels, vissen en langs water en plas levende/foeragerende wilde zoogdieren verstrikt raken, zodat zij een langzame en pijnvolle dood sterven doordat ze verhongeren of doordat lichaamsdelen worden afgekneld.

Vooral kinderen verstoren in hun onschuld, speelsheid, beweeglijkheid en onkunde de natuur; ze herkennen kwetsbare planten en( broedende) dieren niet. Zogende jonge dieren, nestblijvers en nestvlieders worden door kinderen over het hoofd gezien en verstoord of verdreven. Lawaaierig, druk en ruw bewegen kinderen ze zich langs de waterkant en maken ze telkens weer nieuwe plekken om te vissen.

Levendige discussie op Internet over sportvissen
Op Internet is op een forum van Nietindehaak inmiddels een levendige discussie gaande met sportvissers die soms hilarische vormen aanneemt. Zo is er een visser die onder het kopje Respect voor elkaar uitgebreid uit de doeken doet wat voor hem de erotische aspecten zijn van het sportvissen: http://www.vegafaqts.org/phpBB/viewtopic.php?topic=51&forum=1&2

Op de site www.nietindehaak.nl is een uitgebreid overzicht te vinden van de nadelen van de hengelsport. Via een actiekaart, te versturen aan Beet, kunnen bezoekers van de site van Nietindehaak (www.nietindehaak.nl) Beet zelf laten weten wat zij van de kinderviscompetitie vinden.

Tot zover het persbericht.

Bert Stoop
Coördinator van de actie tegen de Beet-kinderviscompetitie

Meer informatie over de actie:

http://www.nietindehaak.nl

Bert Stoop
050-3144459
06-20394517

Meer informatie over misstanden in en rond de hengelsport: Wendy Verhezen
077-3518902
077-3528920
06-22144033