Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/048

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

15 april 2002

Nr. 02/048

Minister Vermeend geeft lik-op-stuk bij illegale tewerkstelling

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil harde maatregelen treffen tegen het werken van illegalen. In verschillende bedrijfssectoren, met name land- en tuinbouw, horeca en bouw zijn er werkgevers die werk laten verrichten door mensen die illegaal in Nederland verblijven. Deze werkgevers ontduiken in veel gevallen belastingen en premies. Ze houden zich niet aan de voorgeschreven arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.

Minister Vermeend wil deze werkgevers aanpakken met een zogeheten lik-op-stuk-beleid. Blijkt bij een controle van de Arbeidsinspectie dat een werkgever met illegalen werkt dan wordt onmiddellijk een zware boete opgelegd, waarvan de hoogte mede afhankelijk is van het aantal illegale aangetroffen werknemers. De boete wordt opgenomen in de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Met dit lik-op-stuk-beleid kan een werkgever worden beboet zonder dat de rechter er eerst aan te pas moet komen. De minister schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens minister Vermeend is een lik-op-stuk-beleid via bestuurlijke boetes een effectieve manier om illegale tewerkstelling aan te pakken. De boetes zullen aanzienlijk hoger zijn en sneller worden opgelegd dan via tussenkomst van de rechter. De minister wil alle overtredingen van de Wav afdoen met een bestuurlijke boete, met uitzondering van ernstige (strafrechtelijke) situaties als georganiseerde illegale tewerkstelling en mensenhandel en wanneer er sprake is van ernstige recidive.

In de brief kondigt Vermeend verder een uitbreiding van het aantal Wav-inspecteurs aan die in speciaal daarvoor opgerichte interventieteams aan de slag zullen gaan. De teams zullen zich richten op de horeca, de bouw en de vleesverwerkende industrie waar van oudsher veel illegale arbeid voorkomt. Het zal een voortzetting en verbreding zijn van de werkwijze die is gevolgd bij het Westland Interventieteam, de aanpak van malafide uitzendbureaus en het Bouwinterventieteam.

De fraude met sofi-nummers en identiteitsdocumenten verdient volgens Vermeend een integrale aanpak. Zo wordt op dit moment gewerkt aan het opzetten van regionale meldpunten waar ondernemers originele identiteitsdocumenten van hun werknemers kunnen laten controleren en waar zij terecht kunnen met vragen over sofinummers.

De minister meldt verder dat hij onderzoek heeft laten uitvoeren naar de werkzaamheden van de onlangs opgerichte Vakbond voor Illegale Arbeiders. Tot op heden zijn er geen aanwijzingen dat de vakbond bemiddelingsactiviteiten verricht en/of sociale zekerheidswetten overtreedt. De Arbeidsinspectie heeft opdracht gekregen deze activiteiten nauwlettend te volgen.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van minister Vermeend over bestrijding van illegale tewerkstelling en tewerkstelling van asielzoekers