Ingezonden persbericht

Heinekenprijs voor de Kunst (EUR 50 000) voor Aernout Mik

AMSTERDAM, 20020415 -- De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2002 (EUR 50.000) is toegekend aan Aernout Mik 'voor zijn consistente oeuvre van video-installaties, waarin hij het medium video gebruikt in combinatie met andere artistieke middelen. Zijn werkwijze heeft een grote invloed gehad op de huidige generatie "videokunstenaars" in Nederland'.

Werk

In de videofilms van Mik staan de gebeurtenissen die zich - tussen personages - voltrekken op zichzelf, maar wekken tegenstrijdige emoties op van verontrustende of humoristische aard. Dit wordt versterkt doordat Mik verschillende lagen van realiteit creëert, waarin hij geënsceneerd gedrag - zowel live als op video - combineert met sculpturale vormen, ingebed in een architectonische structuur, die de beschouwer fysiek tot het werk doet verhouden. Een goed voorbeeld hiervan is de solopresentatie die Mik in 1999 in de Amsterdamse Galerie Fons Welters maakte. In een architectonische vorm van smal toelopende gangen en lage deuren werden videofilms van in elkaar stortende gebouwen en gewonde personages getoond naast een levensechte 'dummy' van een mensaap.

Aernout Mik

Aernout Mik (Groningen, 1962) studeerde van 1983 tot en met 1988 aan de Academie Minerva te Groningen en was deelnemer aan de Ateliers '63 te Haarlem. De kunstenaar heeft inmiddels zowel in Nederland als internationaal een indrukwekkende lijst van tentoonstellingen opgebouwd. Hij nam deel aan belangrijke groepstentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum te Amsterdam (Wild Walls 1995), de Grazer Kunstverein te Graz (Mise en Scène, 1998) en het National Museum of Modern Art te Kyoto (Still/ Moving, 2000) en was vertegenwoordigd op Biënnales in Sao Paolo (1991), Venetië (1997) en Melbourne (1999). Meer recentelijk had hij omvattende solopresentaties in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Reversal Rooms, 2002), het ICA te Londen (3Crowds, 2000), en het Van Abbemuseum te Eindhoven (Primal gestures, minor roles, 2000), waar hij zijn (bijna) gehele oeuvre in een totaalinstallatie presenteerde. In 1997 ontving Mik de Sandbergprijs voor zijn video's 'Lick' en 'Fluff'. Zijn werk is opgenomen in de collecties van belangrijke Nederlandse musea waaronder het Stedelijk Museum te Amsterdam, het Van Abbe Museum te Eindhoven en het Centraal Museum te Utrecht.

Over de prijs

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst (EUR 50.000) wordt dit jaar uitgereikt aan een kunstenaar die zich met het medium video bezighoudt. Eerdere winnaars waren onder anderen Guido Geelen voor de categorie 'keramiek' en Jan van de Pavert voor de categorie 'beeldhouwkunst'. De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst (Henk van Os, Ed Taverne, Ilja Veldman, Dorine Mignot, conservator Stedelijk Museum Amsterdam en Nathalie Zonnenberg, curator Witte de With Rotterdam) kent de prijs aan beeldend kunstenaar Aernout Mik toe voor zijn gehele oeuvre. De jurering voor deze prijs valt niet onder de verantwoordelijkheid van de knaw. Wel hebben enkele Akademieleden op persoonlijke titel zitting in de jury. Meer achtergrondinformatie over de prijs kunt u vinden op de website van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen: http://www.knaw.nl/heinekenprizes

De uitreiking

De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt tijdens een bijzondere zitting van de Akademie. Dit jaar vindt dit plaats op dinsdag 24 september 2002 in de Beurs van Berlage te Amsterdam.



Ingezonden persbericht