Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MINVenW: V&W versterkt maritieme samenwerking met Estland

Verkeer en Waterstaat versterkt maritieme samenwerking met Estland

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat heeft tijdens haar werkbezoek aan de Baltische Staten een Memorandum van Overeenstemming met minister Tonisson van Transport en Communicatie van Estland getekend over maritieme samenwerking. Het gaat hierbij om kennisuitwisseling op het gebied van maritiem transport -met name het bevorderen van shortsea shipping-, maritiem beleid, onderwijs en logistiek.
Ook worden de contacten aangehaald tussen het maritieme bedrijfsleven van beide landen en de medewerkers van de beide ministeries. Daarnaast zijn de ministers overeengekomen de markttoegang voor het maritieme bedrijfsleven te verbeteren en wettelijke en administratieve obstakels te verminderen.
Tijdens het gesprek tussen beide ministers is ook het belang van maritiem onderwijs aan de orde geweest. De samenwerking tussen Nederland en de Baltische staten wordt verder ontwikkeld. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Scheepvaart en Transport College Rotterdam hebben hiervoor een project opgezet met de drie Baltische zeevaartacademies. Minister Netelenbos heeft hiervoor Euro 45.000,- ter beschikking gesteld. Het gaat om een zogenaamde 'Train-the-trainers' project, dat is bedoeld voor aantrekken en opleiden van docenten. Vanwege het lage salaris is daaraan in de Baltische Staten een toenemend tekort.
De bedrijven Spliethoff en Boskalis nemen voor dit project gedurende drie jaar Baltische docenten voor zes maanden in dienst om praktijkervaring op te doen. Nog eens zes maanden gaan deze docenten werken bij de Baltische academies.

Yvonne de Keulenaar, 06-51782621

15 apr 02 16:12