Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam

Keywords: SIGRA,GEZONDHEIDSZORG,AMSTERDAM, VACATURE,VACATURES,VACATUREKRANT,VACATURES GEZONDHEIDSZORG,INSTELLING,INSTELLINGEN,PERS,REGIO,VERZORGING,ZIEKENHUIZEN,ZIEKENHUIS,SIRAAD


Vergeet in de ruimtelijke ordening zorg en welzijn niet!

In Amsterdam zelf moet goede en toegankelijke gezondheidszorg op maat beschikbaar zijn. De gemeente moet er voor zorgen dat goede huisvesting voor zorginstellingen en hun cliënten kan worden gerealiseerd. De zorg is niet naar de rafelranden van de stad te marginaliseren, maar is nodig daar waar de mensen zijn.

Het gaat hierbij niet uitsluitend om de ontwikkeling van grotere voorzieningen zoals ziekenhuizen, maar ook om kleinschalige voorzieningen. Verder is belangrijk dat zorgcliënten zo veel en zo lang mogelijk in de normale stedelijke woonomgeving blijven wonen, waar nodig in aangepaste en beschermende woonvormen.

Een paar concrete wensen:

* De gemeente faciliteert de zorginstellingen bij het verkrijgen van geschikte voor de zorg betaalbare nieuwbouwlocaties. Zo nodig door het reserveren van bouwterreinen.

* De gemeente faciliteert de zorginstellingen en/of zorgcliënten bij het vinden van individuele en groepswoningen.

* De gemeente verbetert de toewijzingsprocedure voor de WIBO-woningen (wonen in een beschermde omgeving) zodanig dat een WIBO-indicatie rechtstreeks leidt tot toewijzing van een woning.
* Middels de bouwnormen zouden nieuwbouwwoningen voorbereid moeten zijn voor opwaardering naar rolstoeltoegankelijkheid en seniorenlabel.
* Bij de ontwikkeling van nieuwe woongebieden moet meteen rekening worden gehouden met de integratie van de zorg- en welzijnsvoorzieningen. Naar analogie met de milieu-effectrapportages, moet bij ruimtelijke ordeningsplannen ook een sociale zorg- en welzijnseffectrapportage gemaakt worden.

In het ontwerpstructuurplan staat nu weliswaar dat in de stad ruimte moet zijn voor gezondheidszorgvoorzieningen en - geïntegreerd in de stedelijk woonomgeving - voor kleinschalige zorgwoonvoorzieningen, specifieke woonvormen en aangepast wonen. Maar dit wordt slechts in zeer algemene termen beschreven. Onze wens is dat het hier niet bij blijft en dat daadwerkelijke investeringen worden gedaan om de sociale zorg- en welzijnsaspecten een gelijkwaardige plaats te geven bij de ontwikkeling en uitwerking van ruimtelijke-ordeningsplannen. H.J.Th. Willemse
Nieuws
22 april werkbezoek van Ad Melkert aan de Amsterdamse Gezondheidszorg Pensioen in zorgsector 20% duurder. PGGM ziet verdere verhoging. Onderwerp: Reactie van de SIGRA op zorgkantoor Amsterdam over jongeren op de wachtlijst voor intramurale zorg op www.nietafwachten.nl Ontwikkeling van de gehandicaptenzorg in de vier grote steden onderwerp op VGN jaarcongres?
14 mei Conferentie 'Screeningsbeleid en Integriteitsbeheersing' SIGRA in het nieuws
Kunst op je gezondheid