Gemeente Zaanstad

Minister Vermeend ondertekent ´Agenda voor de Toekomst´

maandag 15 april 2002

Zaanstad neemt extra maatregelen om uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezoekt aanstaande woensdagmiddag de gemeente Zaanstad. Hij ondertekent hier samen met wethouder Sanders (sociale zaken) de overeenkomst met Zaanstad in het kader van de ´Agenda voor de Toekomst´. Dit is een convenant met de 26 grootste gemeenten in het land voor extra maatregelen om bijstandsgerechtigden sneller aan de slag te krijgen.

Zaanstad heeft relatief weinig inwoners in de bijstand, onder andere door de gunstige lokale arbeidsmarkt en het actieve activeringsbeleid van de sector Sociale Zaken. Het merendeel van de mensen die nog in de bijstand zitten, heeft een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt. Juist voor deze groep zijn extra maatregelen én creativiteit nodig om uitstroom uit de bijstand (naar betaald of gesubsidieerd werk), dan wel aanzet tot sociale activering te realiseren. Met extra subsidies van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan Zaanstad voor ruim 2000 cliënten dit zogeheten casemanagement intensief aanpakken. Naast intensieve begeleiding is er extra aandacht (geld, plaatsen) voor kinderopvang om cliënten met kinderen ook op dit punt in staat te stellen aan het werk te gaan.

Na de ondertekening bezoekt de minister een cursusbijeenkomst van het project Werkspoor. Dit is een belangrijk instrument van Zaanstad in het kader van de ´Agenda voor de Toekomst´: intensieve training waarmee cliënten inzicht krijgen in hun kansen en belemmeringen op de arbeidsmarkt. Het gaat dan om aspecten als: wie ben ik en wat kan ik, beroepskeuze- en arbeidsmarkt zelfonderzoek, presentatie- en gesprekstechnieken, assertiviteit, onderhandelingsvaardigheden.

Tenslotte gaat minister Vermeend samen met burgemeester Vreeman en wethouder Sanders op bezoek bij de Zaanse multinational Albert Heijn. Hier krijgt de minister een toelichting op het arbeidsmarktbeleid van concern ten aanzien van herintredende vrouwen, allochtonen en langdurig werklozen.