NVM

Nieuwegein, 16 april 2002

Vaste hypotheekrente geeft stabiliteit aan economie en zekerheid voor consument

"Als banken in de toekomst alleen nog hypotheken verkopen met variabele rente als gevolg van nieuwe boekhoudregels, worden de woonlasten van huizenbezitters afhankelijk van de rentestand. De eventuele nieuwe internationale regelgeving zal zeer nadelige economische gevolgen hebben. De zekerheid die een vaste rentepercentage biedt, vervalt voor de consument in de nieuwe situatie. Juist bij de aankoop van onroerend goed heeft de consument deze zekerheid nodig," aldus de algemeen voorzitter van de NVM, Oscar Smit.

De NVM ondersteunt de waarschuwing van de ING-groep en de ongerustheid van de Vereniging Eigen Huis. Volgens Smit heeft het Engelse systeem al bewezen dat de afschaffing van de rentevaste hypotheek een zeer nadelige economische werking heeft. De variabele rentestand kan leiden tot grote schommelingen van het besteedbaar inkomen van de consument. Bovendien zullen zowel banken als consumenten door deze onzekerheid kritischer zijn met het aangaan van hypothecaire leningen in de toekomst".

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij Thalia Luckel, persvoorlichter van de NVM, afdeling Communicatie, Marketing & Onderzoek E-mail: T.Luckel@nvmorg.nl