Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Aanprijzen en verkopen van koperhoudende antifoulings in watersportwinkels is verboden (15-4-2002)



In Nederland mag koperhoudende antifouling niet worden toegepast op pleziervaartuigen. Het ministerie van VROM heeft niet onrechtmatig gehandeld met het uitbrengen van een persbericht over het verbod op het aanprijzen en verkopen van koperhoudende antifouling (algenaangroeiwerende verf) op pleziervaartuigen door watersportwinkels. De eis te rectificeren in de Telegraaf en de Provinciale Zeeuwse Courant, twee kranten die aandacht besteden aan een persbericht over de controles van de VROM-Inspecties over deze milieubelastende stof, is afgewezen.
Dat oordeelt de President van de Rechtbank te
's-Gravenhage op 11 april jl. in het Kort Geding dat door International Paint (Nederland) BV en Delta Marine BV tegen het ministerie van VROM was aangespannen.
Aanleiding voor het Kort Geding vormde het persbericht dat het ministerie van VROM op 26 februari jongstleden uitgaf. Daarin werd aangekondigd dat de VROM-Inspecties dit voorjaar zowel bij zoet- als zoutwaterhavens zou gaan controleren op het toepassen van koperhoudende antifouling op pleziervaartuigen. In het persbericht stond onder andere dat de verkoop in watersportwinkels verboden is. Deze winkels mogen deze verfsoorten dan ook niet op voorraad hebben, aanbevelen of aanprijzen.
Het verbod op het toepassen van deze anti-algenverf op pleziervaartuigen in Nederland dateert van 1 maart 1999.

Vonnis
De President van de Rechtbank is van mening dat
het ministerie duidelijker had kunnen aangeven dat met 'gebruik' het in Nederland aanbrengen van de betrokken antifouling wordt bedoeld. Verder blijkt uit het vonnis dat aanprijzen en aanbevelen van koperhoudende antifouling door watersportwinkels is verboden. Bovendien constateert de President dat de stelling van International Paint c.s. dat er geen alternatieven zouden zijn voor de koperverven, in het geheel niet aannemelijk gemaakt.