Gemeente Helden

15 mei: Verkiezing van de Tweede Kamer der Staten Generaal Op 15 mei worden de tweede kamer-verkiezingen gehouden. Hieronder staan berichten die over deze verkiezingen gaan, zoals:
- stemming per brief;
- stemmen in een stembureau naar keuze;
- stemmen bij volmacht. STEMMEN PER BRIEF
De burgemeester van Helden brengt het volgende ter openbare kennis:

Het stemmen per brief zal mogelijk zijn voor de volgende categorieën kiezers:

a) Nederlanders, die wonen in het buitenland; b) Nederlanders, die wonen in de Nederlandse Antillen of Aruba, als zij tenminste tien jaar in Nederland hebben gewoond; c) Nederlanders, die op 15 mei in het buitenland werken; d) Een Nederlands gezinslid van c).

Bovendien moeten zij op 15 mei achttien jaar of ouder zijn.

Bij de afdeling Bevolking zijn formulieren beschikbaar, waarmee in het buitenland wonende of werkzame Nederlanders kunnen verzoeken om aan de stemming deel te nemen.
Voor de kiezers genoemd onder a) en b) moeten de formulieren op 17 april 2002 zijn ontvangen door de burgemeester en wethouders van 's-Gravenhage.

Uiterlijk 15 april 2002 moeten de formulieren van de kiezers genoemd onder c) en d) ontvangen zijn bij de afdeling Bevolking van de gemeente waar zij ingeschreven zijn.

Nadere inlichtingen worden verstrekt door afdeling Bevolking, Wilhelminaplein 1, 5981 CC Panningen. Telefoon( 077) 306 66 33.

STEMMEN IN EEN STEMBUREAU NAAR KEUZE De burgemeester van Helden maakt bekend dat het bij de aanstaande verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op woensdag 15 mei 2002 een kiezer is toegestaan zijn/haar stem uit te brengen in een stembureau naar keuze. Daarbij gelden de volgende bepalingen.

A. SCHRIFTELIJKE AANVRAAG


1. Bij afdeling Bevolking van de gemeente zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor verzoekschriften om in een stembureau naar keuze aan de stemming te mogen deelnemen.
2. Het verzoekschrift, alsmede de oproepingskaart (indien reeds verstrekt), moeten uiterlijk op de veertiende dag voor de verkiezing, door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar hij/zij op dinsdag 2 april 2002 als kiezer is geregistreerd.
3. Het verzoek wordt niet ingewilligd, wanneer het de verzoeker is toegestaan om bij volmacht aan de stemming te mogen deelnemen.
4. Bij inwilliging van het verzoek wordt de beslissing op de oproepingskaart gesteld, die daardoor wordt omgezet in een kiezerspas.

B. MONDELINGE AANVRAAG

1. De kiezer dient hiertoe, na ontvangst van de oproepingskaart, doch uiterlijk op de vijfde dag voor de verkiezing de oproepingskaart over te leggen bij afdeling Bevolking van zijn/haar woonplaats op dinsdag 2 april 2002.

2. Bij inwilliging van het verzoek wordt de beslissing op de oproepingskaart gesteld, die daardoor wordt omgezet in een kiezerspas.

STEMMEN BIJ VOLMACHT
De burgemeester van Helden maakt bekend dat het bij de aanstaande verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op woensdag 15 mei 2002 een kiezer is toegestaan bij volmacht te mogen stemmen. Daarbij gelden de volgende bepalingen.

A. MACHTIGING DOOR SCHRIFTELIJKE AANVRAAG


1. Bij afdeling Bevolking van de gemeente zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor de verzoekschriften om bij volmacht te mogen stemmen.

2. Het verzoekschrift moet uiterlijk op de veertiende dag voor de verkiezing, door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar hij/zij op dinsdag 2 april 2002 als kiezer is geregistreerd.

3. Het verzoek wordt niet ingewilligd wanneer het aan de verzoeker is toegestaan om in een stembureau naar keuze aan de stemming te mogen deelnemen.

4. Degene die zich bereid heeft verklaard als gemachtigde op te treden, moet op dinsdag 2 april 2002 als kiezer zijn geregistreerd.
5. Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

B. MACHTIGING DOOR OVERDRACHT VAN DE OPROEPINGSKAART


1. De kiezer kan ook, in plaats van een verzoekschrift in te dienen, na ontvangst van de oproepingskaart, tot en met de dag van de stemming, zelf een andere kiezer machtigen voor hem/haar te stemmen. Dit geschiedt door de oproepingskaart aan die kiezer over te dragen.
2. Een op deze wijze aangewezen gemachtigde moet op dinsdag 2 april 2002 in hetzelfde stemdistrict als kiezer zijn geregistreerd die de volmacht geeft.

3. De aldus gemachtigde kan de volmachtstem uitsluitend tegelijk met zijn/haar eigen stem, in het stemdistrict waar hij/zij staat ingeschreven, uitbrengen.

Een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen. Een volmachtgever is niet bevoegd de volmacht in te trekken of zelf aan de stemming deel te nemen.


-