---

Ministerie van Defensie



---

foto: embleem oefening Cooperative Lantern 2002

Nederland gastheer voor NAVO-oefening

15-04-2002

Persbericht ministerie van Defensie DV/PB20

De Partnership for Peace oefening 'Cooperative Lantern 2002' wordt dit jaar van 15 tot en met 26 april gehouden op de kazernecomplexen in Ede. Bijna 600 militairen uit 20 verschillende landen nemen deel aan deze NAVO commandopost-oefening. Het doel van 'Cooperative Lantern' is het bevorderen van samenwerking tussen NAVO en Partnership for Peace-landen op operationeel niveau. Dit gebeurt door het beoefenen van een crisisbeheersingsoperatie. De openingsceremonie vindt op 16 april 2002 om 18.30 uur plaats op het Infanterie Schietkamp te Harskamp. Tijdens deze ceremonie zijn alle 20 nationaliteiten vertegenwoordigd.

In 'Cooperative Lantern 2002' worden commandanten en staven getraind in de procedures van een NAVO-geleide operatie, waaraan ook eenheden van niet-NAVO-landen deelnemen. Deze oefening wordt uitgevoerd op computers waarbij Nederland een denkbeeldig operatiegebied vormt. Veel aandacht wordt besteed aan de samenwerking met andere organisaties, zoals de Verenigde Naties, overheids- en niet-overheids organisaties.

Aan de oefening nemen militairen deel uit 9 NAVO-landen (België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Polen en de Verenigde Staten) en 11 Partnership for Peace-landen (Bulgarije, Estland, Ierland, Litouwen, Moldavië, Kroatië, Oostenrijk, Roemenie, Slovenië, Slowakije en Zwitserland).

Het Partnership for Peace-programma bestaat sinds januari 1994. Het doel is het bevorderen van stabiliteit en veiligheid. Naast de NAVO nemen 27 landen deel aan het programma. De samenwerking vindt plaats op velerlei gebied.