Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Staat koopt alle aandelen COVRA (15-4-2002)



De Staat der Nederland is 100 % aandeelhouder geworden in de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval N.V.(COVRA). Op 15 april is de overeenkomst getekend met de drie voormalige aandeelhouders; de Elektriciteitsproductiemaatschappij Zuid-West (EPZ, eigenaar van de kernenergiecentrale Borssele), met de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN, eigenaar van de gesloten kernenergiecentrale Dodewaard), en met het Energieonderzoek Centrum Nederland.
Met de overdracht kopen EPZ voor ¤ 45 miljoen en GKN voor ¤ 11 miljoen alle kosten af die moeten worden gemaakt voor de opslag van hun hoog radioactief afval nu en in de toekomst. ECN zal de verplichtingen op jaarbasis voldoen. De afkoopsom dekt de exploitatie van het gebouw voor de opslag van hoog radioactief afval.

COVRA
De Centrale Organisatie voor Radioactief Afval is opgericht met het doel al het Nederlandse radioactieve afval op één
punt voor de komende 100 jaar op te slaan en te beheren. In de tussenliggende periode moet een besluit genomen worden voor de definitieve oplossing voor het radioactief afval; de eindberging. De lange periode van het beheer maken de Staat bij uitstek geschikt om hier de directe verantwoordelijkheid voor te dragen. Op het terrein van de COVRA nabij Vlissingen staan de gebouwen voor opslag van laag- en middelradioactief afval. Op het terrein verreist momenteel het gebouw waar het hoogradioactief afval van de Nederlandse kernreactoren in zal worden opgeslagen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7246&site=persbericht )


---