Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden biedt de ruimte aan riante buitenplaatsen

aaa Aan de zuidkant van Leeuwarden, op de grens tussen stad en platteland, liggen 5 riante kavels. Open plekken in het bos van maar liefst 5000 m2, omgeven door een eigen slotgracht. Hier kunnen particulieren hun eigen woonwensen vormgeven in architectonische meesterstukken.

Gemikt wordt op eigentijdse versies van de staten en stinzes van weleer, toen zeventiende-eeuwse edellieden zich vestigden op luxueuze buitenplaatsen in het Friese land.

De buitenplaats is een riante kavel, omgeven door een eigen slotgracht. Deze gracht, die zon vijf meter breed is, vormt de natuurlijke scheiding met het landschap. Over een aantal jaren zal het Bosk fan Pylkwier de buitenplaatsen omringen. Dit bos is onlangs aangeplant en groeit mee met de bewoners. De 5000 m2 van de buitenplaats kan naar eigen inzicht en in samenwerking met een architect naar keuze vormgegeven worden. Ontwerpen worden in eerste instantie beoordeeld op kwaliteit: de indiener van het meest originele ontwerp mag als eerste een kavel kiezen.

De buitenplaatsen varieren in prijs van 567.226,89 excl. BTW - 735.294,11 excl. BTW.

Leeuwarden kent een lange traditie met wonen op een buitenplaats. Edelen van weleer woonden namelijk op hun buiten vanwege de aantrekkelijke combinatie van een rijk stadsleven en de nabijheid van de rust en de ruimte van de natuur. Anno 2002 biedt Leeuwarden deze mogelijkheden nog steeds. Het stadsleven is dynamischer dan ooit tevoren en de omgeving heeft niets van zijn weldadige kracht verloren. De rijke historie geeft de stad karakter én biedt plaats aan eigentijdse vormen van cultuur. De mix van oud en nieuw zorgt voor een aantrekkelijke binnenstad.

Op 17 april vindt in het voormalig Koninklijk paleis het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden een informatiebijeenkomst plaats over de buitenplaatsen. Mocht u hierbij aanwezig willen zijn, dan kunt u contact opnemen met:

Gemeente Leeuwarden: de heer Serge Hollander, tel. 058-2338825.

Email: buitenplaatsen@leeuwarden.nl.