Gemeente Kerkrade

15.04.02: Officiële uitreiking replica dr Joep

Op maandag 15 april reikt burgemeester Jos Som de eerste replica uit van het monument "dr Joep" aan mevrouw Van Hoorn. Zij is de weduwe van kunstenaar Wim van Hoorn (1908 - 1979), die in 1955 het model van "dr Joep" vervaardigde.

Symbool
Omdat "dr Joep" hét symbool is van de stad Kerkrade, besloot het gemeentebestuur onlangs om een replica van het kunstwerk te laten maken. De replica is 24 centimeter hoog en is gemaakt van neolith (kunsthars), afgewerkt met een milieuvriendelijke watergedragen verf en voorzien van een bronscoating. Belangstellenden kunnen de replica vanaf dinsdag 16 april kopen in het stadskantoor, Markt 33. Het beeldje is te koop tegen kostprijs. De prijs bedraagt 16,-.

Nationale monument
Sinds 1957 staat "dr Joep", het nationale monument van de mijnwerkers, op de Markt in het centrum van Kerkrade. Het is een van de weinige monumenten die nog aan het rijke mijnbouwverleden van Kerkrade herinneren.

Prijsvraag
In 1939 lanceerde Kerkradenaar Jean Hermans, zoon van een verongelukte mijnwerker, het idee om een monument op te richten ter ere van de mijnwerkers in de Mijnstreek. Door de Tweede Wereldoorlog ging de uitvoering van dit plan echter niet door. In 1954 werd een comité monument voor de mijnwerker opgericht om de plannen alsnog te verwezenlijken. Het comité, onder voorzitterschap van wethouder H. Hubben, bestond vooral uit notabelen uit het Kerkraadse politieke en religieuze leven. Het nationale mijnmonument moest volgens hen in Kerkrade komen omdat die plaats de bakermat was van de mijnindustrie in Nederland. In 1955 werd een aantal kunstenaars via een prijsvraag uitgenodigd om een model te vervaardigen in gips. Zij kregen de volgende opdracht: "Vervaardig een model voor de mijnwerker, in een figuur op voetstuk, waarin de adeldom van zijn arbeid, zijn stoere kracht en grootheid als mens wordt uitgebeeld. Het monument is tevens bedoeld als hulde aan hen, die hun leven verloren bij de uitoefening van hun beroep en aan hen, die als eersten de kolenontginning ter hand namen: de monniken van Rolduc."

Kunstenaar
De inzending van de Amsterdamse kunstenaar Wim van Hoorn werd het hoogste gewaardeerd. Op 16 juni 1957 werd het bronzen monument op de Markt onthuld. De gouverneur van Limburg verrichtte de officiële onthulling en sprak de volgende woorden (met een Maastrichts accent): Doa sjteet "dr Joep", inge echte koaler. De naam "dr Joep" verwijst naar St. Jozef, de patroonheilige van de arbeid. Het monument werd gefinancierd door giften van o.a. provincie, gemeenten en diverse mijnmaatschappijen en vakverenigingen.