Amsterdam RAI

BouwRAI 2002
19 apr 2002

OPDRACHTGEVERS NAAR BOUWRAI ONDANKS TERUGLOPENDE MARKT

BouwRAI 2002, het Vakevenement voor Stedelijke Ontwikkeling dat van 15 tot en met 18 april plaatsvond in Amsterdam RAI, heeft 18.249 bezoekers getrokken. Net als andere edities is de beurs vooral door opdrachtgevers uit de woningbouw bezocht. Het aantal beslissers en leidinggevenden is, ondanks het lagere bezoekersaantal, gelijk gebleven. Uit de voorlopige resultaten van de bezoekersenquête blijkt dat vooral het hogere segment uit de branche de BouwRAI 2002 heeft bezocht.

Een groot deel van de bezoekers is afkomstig van projectontwikkelaars/ bouwers, woningcorporaties, overheid en architecten/adviesbureaus. De BouwRAI is in trek te zijn bij bedrijven die grote bouwprojecten op stapel hebben staan. Uit de enquêteresultaten blijkt bovendien dat de waarde van die projecten nog steeds stijgt. Het aantal bouwprojecten van bezoekers met een minimale waarde van 2,5 miljoen is met 20 procent toegenomen.

Trekt de BouwRAI vooral bezoekers die een goede orderportefeuille hebben, diezelfde bezoekers zijn over de branche somber gestemd. Maar liefst 40 procent denkt dat 2002 een slechter jaar voor de branche wordt dan 2001. Ongetwijfeld draagt dit bij aan het lagere bezoekersaantal. Exposanten geven aan minder mensen per bedrijf te hebben gezien. Overigens blijkt ook de maandag als eerste beursdag geen goede keuze te zijn.

Bezoekers hebben zeer veel waardering voor het Stadsplein, een nieuw initiatief op de BouwRAI. De gehele beurs is beloond met het schoolcijfer zeven.

BouwRAI 2002 als ontmoetingsplatform
Ook uit de uitspraken van enkele exposanten blijkt dat de BouwRAI besluit-nemers heeft getrokken. De functie als platform blijkt daarbij zeer belangrijk. W. van Leeuwen, voorzitter Aedes Vereniging van Woningcorporaties noemt de kwaliteit van de beurs onverminderd hoog. Van Leeuwen: Bovendien stimuleert de thematische aanpak het netwerken. De BouwRAI wordt steeds meer ontmoetingsplaats in plaats van een pure tentoonstelling. Ook P. van der Gugten, directeur Proper-Stok Groep is tevreden over het type bezoeker op de BouwRAI. We vinden hier precies de doelgroep die we moeten hebben: gemeenten, woningcorporaties, maar ook stedenbouw-kundigen, architecten en adviesbureaus. Bovendien ontmoeten we hier niet alleen onze relaties, maar doen ook nieuwe contacten op. Ook de reacties uit de toeleverende industrie bevestigen het positieve bezoekersprofiel. Directeur D. Kloek van Feenstra Holding: Onze eerste indruk is dat het een goede beurs was. Wel is het minder druk, dat ligt mijn inziens vooral aan het feit dat er minder medewerkers per corporatie komen. Het niveau van het bezoek is heel goed. In totaal had de BouwRAI 400 exposanten, hetzelfde aantal als tijdens de vorige editie.

Nationale Bouwprijs voor Prefab Limburg
Tijdens de BouwRAI 2002 is de Nationale Bouwprijs uitgereikt aan PreFab Limburg voor het woningproject de A+ woning. De prijs, een initiatief van Amsterdam RAI, is bestemd voor de beste innovatie op BouwRAI 2002. De vakjury was zeer te spreken over het concept dat uitblinkt in gerichtheid op consumenten. Deze vorm van bouwen, met een vloerconstructie die veel flexibiliteit oplevert, is een goed voorbeeld van IFD-bouwen. Het biedt consumenten veel meer keuzemogelijkheden. Zowel tijdens de bouw als gedurende de bewoning zijn functies van ruimten eenvoudig te wijzigen. Dat kan doordat leidingen en dergelijke losgekoppeld zijn van de dragende bouwconstructie. Als andere pluspunten noemt de jury duurzaamheid, praktische toepasbaarheid en kostenbesparing.

De winnaar is gekozen uit de zes inzendingen die de jury als meest innovatief uitkoos uit totaal 44 inzendingen. Naast de A+ woning zijn dat:

- Atag S-HR ZonneGasCombi II van ATAG Verwarming
- MultiSolar van Daalderop

- Customizing van Customizing BV

- Het Digitale Huis van De Twee Snoeken Automatisering
- Algemene Woning Keuring van SKW Certificatie BV
Volgende editie
BouwRAI 2004 vindt plaats van dinsdag 30 maart tot en met vrijdag 2 april 2004. Het vakevenement wordt wederom gecombineerd met de beurs Intertraffic. Eerder vindt het nieuwe evenement Urban Planning plaats. Deze nationale vakbeurs voor ontwikkeling, ontwerp, beheer en onderhoud van de stedelijke omgeving en openbare ruimte wordt gehouden van 15 tot en met 17 april 2003 in Amsterdam RAI.

Amsterdam, 19 april 2002