Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

15/04/02 Hofhouding

Bij Koninklijk Besluit van 27 maart 2002 is Luitenant-kolonel der Mariniers J.A. Dijkstra met ingang van 15 april 2002 benoemd tot adjudant van Hare Majesteit de Koningin.

Hij volgt Kapitein-luitenant ter zee mr. A.H.L. Louter op, die met ingang van 11 mei 2002 eervol wordt ontheven van deze functie en per gelijke datum wordt benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van Hare Majesteit de Koningin.

Luitenant-kolonel der Mariniers Dijkstra is op 21 april 1954 te Delft geboren.

Na afronding van zijn opleiding tot beroepsofficier voor het Korps Mariniers bij het Koninklijk Instituut voor de Marine volgden plaatsingen bij operationele eenheden van het Korps Mariniers, een plaatsing als vliegdekofficier aan boord van de Hr.Ms. Tromp en het mentorschap van de onderofficiersopleiding in de Van Ghentkazerne te Rotterdam.

In 1983 werd hij voor het eerst geplaatst in het werkveld personeel als personeelsofficier in de marinierskazerne te Doorn. Hierna volgde in 1987 een uitzending voor een periode van drie jaar naar Curacao waar hij o.a. met de functie van compagniescommandant werd belast.

Na terugkeer in Nederland, in 1990, werd hij tewerkgesteld bij de staf van de commandant van het Korps Mariniers als stafofficier voorlichting.

Begin 1996 volgde een tweede plaatsing als personeelsfunctionaris, doch nu bij het hoofdkwartier van het Korps Mariniers, als hoofd van het bureau schepelingen. Deze plaatsing werd in april 1997 voortijdig afgebroken door tewerkstelling bij Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael. Gedurende een periode van drie jaar vervulde hij aldaar de functie van plaatsvervangend hoofd en een half jaar als waarnemend hoofd afdeling opleidingen Clingen-dael.

Sinds februari 2000 was hij werkzaam in de functie van Hoofd Afdeling Personeel bij de Staf van de Commandant van het Korps Mariniers.