Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 16 april 2002

ASTRON MEDEWERKER WINT KIvI TELECOMMUNICATIEPRIJS

Albert Jan Boonstra, medewerker van kennisinstituut ASTRON te Dwingeloo, heeft de Telecommunicatieprijs van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIvI) in ontvangst genomen. De KIvI Telecommunicatieprijs is ingesteld ter bevordering van het onderzoek in de telecommunicatie. De prijs, een glazen bol, ontworpen door kunstenares Mieke Pontier en een geldbedrag van 2500 Euro, wordt jaarlijks uitgereikt aan een promovendus van één van de drie technische universiteiten; Delft, Eindhoven en Twente.

Boonstra, promovendus aan de TU Delft,heeft onderzoek gedaan naar filtertechnieken om stoorsignalen te verwijderen uit ontvangen radio frequentie signalen. Het onderzoek is gebaseerd op het simultaan ontvangen van radio signalen met meerdere ontvangst antennes (antenna arrays). Daardoor ontstaat de mogelijkheid om het storende signaal met tegenfase (een soort anti geluid) te onderdrukken. Een neveneffect van het onderdrukken van het stoorsignaal is echter dat het oorspronkelijke, gewenste, signaal vervormd wordt. Boonstra heeft nu, met succes, methoden onderzocht om de deformatie van het oorspronkelijke signaal teniet te doen. Deze technieken zijn onderzocht in het kader van een TU Delft - ASTRON project. Dit heeft als doel stoorsignalen te verwijderen uit radio astronomische waarnemingen. Dit met het oog op de ontwikkeling van een nieuwe generatie van zeer gevoelige radio telescopen (LOFAR). De onderzochte technieken ook algemeen toepasbaar, bijvoorbeeld in toekomstige basis stations voor mobiele communicatie. De capaciteit wordt vergroot en er wordt een bijdrage geleverd aan de reductie van storingen. In de radio astronomie in Nederland worden deze technieken gebruikt in de radiotelescoop te Westerbork. Maar ook voor de ontwikkelingen van een geheel nieuwe type radiotelescoop gebaseerd op een innovatief netwerkconcept: LOFAR. Deze zogenoemde LOFAR-telescoop zal bestaan uit een honderdtal antennestations verspreid over Noord-Nederland.

De inspanningen van de 120 medewerkers van ASTRON maken sterrenkundige ontdekkingen van wereldformaat mogelijk. In het Technisch Laboratorium wordt ernaar gestreefd om door technisch innovatief onderzoek voortdurend nieuwe waarneemtechnieken te ontwikkelen. Bovendien exploiteert ASTRON eigen waarneemfaciliteiten van wereldklasse zoals de Synthese Radio Telescoop in Westerbork.


---