STING

Sting wil federatie verpleging en verzorging

Persbericht

---
Maatschappelijk belang van verzorging groeit

Beroepsvereniging Sting wil federatie van Verzorging en Verpleging

Utrecht 16 april - De voorzitter van Sting (beroepsvereniging van de verzorging) heeft op 16 april de kerngroep van de Algemene Vergadering van Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) verlaten. Langer deelnemen zou ongeloofwaardig zijn en niet uit te leggen aan helpenden en verzorgenden. Sting ziet wel veel perspectief in een federatief samenwerkingsverband met de verplegende beroepsgroep. Een autonome positie van de verzorging doet recht aan het groeiende maatschappelijke belang van de verzorging. Een sector waarbinnen ruim 200.000 helpenden en verzorgenden werkzaam zijn in ouderenzorg, kraamzorg, gehandicaptenzorg en gespecialiseerde zorg.

De kerngroep ontstond nadat het ministerie van VWS en ondertekenaars van een petitie op 14 maart j.l hun vertrouwen in het AVVV-bestuur feitelijk opzegden. Het AVVV-bestuur is vanaf die datum demissionair. Door deze bestuurscrisis kreeg de kerngroep van VWS de opdracht om voor 1 mei a.s een nieuw bestuur samen te stellen en een voorstel te schrijven voor nieuw beleid. De voorzitter van Sting, dat buitengewoon lid van de AVVV is, trad op verzoek tot de kerngroep toe. Preoccupatie met de situatie binnen de verpleging staat aandacht en beleidsontwikkeling voor de verzorging echter voortdurend in de weg. Het bestuur van Sting heeft mede daarom geen vertrouwen in het ontstaan van een situatie die recht doet aan de belangrijke positie die de verzorging inneemt. Langer deelnemen aan de AVVV-kerngroep is ongeloofwaardig en een verkwisting van kostbare tijd en energie.

Sting ziet veel perspectief in een federatieve samenwerking tussen Verzorging en Verpleging.
VWS,politici, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en andere zorgpartijen erkennen reeds langer dat de ontwikkelingen binnen de zorg vragen om zelfstandige posities van verpleging en verzorging. Beide beroepsgroepen kunnen in een convenant vastleggen op welke terreinen ze samenwerken. De huidige statuten van de AVVV laten een dergelijk werkwijze niet toe. Verpleegkundigen binnen de AVVV geven er geen blijk van de statuten te willen wijzigen.

Evenals de afgelopen jaren blijft Sting doorwerken aan het ontwikkelen van de beroepsinhoud van helpenden en verzorgenden. In haar meerjarenbeleidsplan 2002-2005 zet Sting haar kernfuncties, voornemens en activiteiten uiteen. Kern van dit plan is dat Sting de kwaliteit van de zorgverlening en de beroepsuitoefening wil verbeteren. Die taak heeft de beroepsvereniging van VWS gekregen. Daar verstrekt VWS subsidie voor. Sting wil niets liever dan die taak waarmaken en zal het Ministerie van VWS binnenkort over de nieuwste zorginhoudelijk ontwikkelingen informeren. Dat is in het belang van de beroepsgroep en van haar cliënten.