Gemeente Den Haag

2002-04-16: Positief jaarresultaat biedt gezondere toekomst

Burgemeester en wethouders van Den Haag hebben vandaag, de derde dinsdag in april, de jaarrekening en het jaarverslag over 2001 aangeboden aan de gemeenteraad. Het boekjaar 2001 is afgesloten met een positief resultaat van 89,3 mln. Dit is voornamelijk te danken aan een meevaller uit het Gemeentefonds ( 45,5 mln, waarvan 28,1 mln structureel). Het college stelt voor om een groot deel van het positieve resultaat ( 20 mln) toe te voegen aan de Algemene Reserve, ter versterking van het weerstandsvermogen.

De gemeentelijke financiën hebben ook dit jaar een positief effect ondervonden van de economische voorspoed. De verdere versterking van het weerstandsvermogen dient ertoe dat ook in tijden van minder economische voorspoed de noodzakelijke investeringen kunnen worden gedaan.

In 2001 stemde het Rijk in met de uitbreiding van het grondgebied van Den Haag. Deze beslissing is van groot belang voor de toekomst van de stad en haar inwoners. De uitbreiding betekent een versterking van het economisch en financieel draagvlak voor Den Haag, waardoor een aantal grootstedelijke problemen kan worden aangepakt.

Het afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in onder meer de fysieke infrastructuur, het onderwijs, cultuur, ICT en kinderopvang. Zo zijn het Rijswijkseplein, het Huygenspark, de Herengracht en Koekamp heringericht en is het stedenbouwkundig kader voor het CS Kwadrant vastgesteld. Vermeldenswaard is verder dat 90% van de scholen toegang heeft tot internet door het project Digitaal Leren en dat er nu 27 voorscholen zijn voor ruim 2800 kinderen. Ook zijn twee servicepunten voor wonen, zorg en welzijn voor ouderen geopend. Het Nederlands Congres Centrum (NCC) is financieel verzelfstandigd en het bestuur stelde budget beschikbaar voor de verbouwing van theater Diligentia. Vorig jaar mocht Den Haag ook "het Gemeenten Compliment 2001" in ontvangst nemen als de actiefste vrijwilligersgemeente van Nederland. En ten slotte kon het beleid om de ozb-tarieven te verlagen worden voortgezet.

last update: 16 april 2002 ;pag.: 12149; auteur: 10;cat.: 17 Uw