Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: steun afbouw eigenwoningforfait

Geen bijtelling meer van het eigenwoningforfait als de hypotheek is afgelost. Woensdag wordt in de Tweede Kamer wetsvoorstel 28056 behandeld, dat aan deze wens tegemoet komt. Het zal vooral voor de oudere eigen huisbezitter een belangrijk verschil uitmaken in de woonlasten. De Vereniging Eigen Huis dringt er bij de politieke partijen daarom nadrukkelijk op aan om vóór aanvaarding van het wetsvoorstel te stemmen.

Bij steeds meer oudere eigen huisbezitters is de hypotheek (bijna) afgelost. Door de aflossing èn door de stijging van de woningwaarde beschikken ze over een spaarpot voor de oude dag. Bij deze generatie speelt echter het probleem van pensioentekorten nog volop. Steeds meer ouderen hebben problemen met de alsmaar stijgende woonlasten, zoals de onroerende zaakbelasting en de bijtelling van het eigenwoningforfait. Het huis wordt weliswaar op papier meer waard, maar tegelijk stijgen de vaste lasten van het wonen sterker dan het pensioen. Om het vermogen te verzilveren zonder te verhuizen, kan op de woning opnieuw een hypotheek worden afgesloten. De overheid heeft echter consumptieve renteaftrek, ook voor ouderen, onmogelijk gemaakt. De bijtelling van het eigenwoningforfait blijft echter tot op heden onverkort gelden. Veel ouderen ervaren dit als onrechtvaardig.

Om senioren in deze situatie tegemoet te komen, heeft Hans Hillen (CDA) het voorstel ingediend om de bijtelling van het eigenwoningforfait te beperken en nooit hoger te laten zijn dan het bedrag van de hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat als er geen renteaftrek meer is, omdat de hypotheek is afgelost, er ook geen bijtelling meer hoeft plaats te vinden.

De Vereniging Eigen Huis is groot voorstander van het wetsvoorstel en doet een dringend beroep op de politieke partijen om met het voorstel in te stemmen. Een speciale rol wordt hierin gespeeld door de VVD die aanvankelijk ook voorstander was, maar om onduidelijke redenen haar steun aan het wetsvoorstel heeft ingetrokken.

De Vereniging Eigen Huis behartigt de belangen van haar leden op het gebied van de huidige of toekomstige woning in de ruimste zin van het woord. De vereniging heeft 652.500 leden en is gevestigd in Amersfoort.

Amersfoort, 16 april 2002