ABVAKABO FNV

Nieuwe CAO voor de sociale werkvoorziening (17 april 2002)

Vandaag,17 april 2002 hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en ABVAKABO FNV en CFO CNV-Bond een onderhandelaarsakkoord bereikt voor een nieuwe CAO in de sociale werkvoorziening. De nieuwe CAO, die geldt voor ruim 90.000 werknemers, gaat in op 1 mei 2002 en krijgt een looptijd van 14 maanden.

De CAO voorziet in een loonsverhoging van 3% per 1juli 2002 en 1% per
1 maart 2003. Tevens wordt de eindejaarsuitkering verhoogd met 1% tot
2,5% met een minimum van 400 bruto.

Partijen willen het ziekteverzuim terugdringen. Het onlangs door het ministerie van SZW, de VNG, de NOSW en de bonden afgesloten Arboconvenant geeft daarvoor veel mogelijkheden. De belangrijkste bepalingen zijn daarom in de CAO overgenomen.

Ten aanzien van de pensioenpremie zijn de CAO-partijen overeengekomen vanaf 1 januari 2003 een nieuwe verhouding tussen de werknemers- en werkgeversbijdrage toe te passen. Daartoe zal de werknemersbijdrage in de komende jaren toegroeien naar 25% van de premie in 2005. Nu is deze nog 18%.

CAO-partijen hebben afgesproken de onderwerpen uit de Wet Arbeid en Zorg in de nieuwe CAO te implementeren. Het gaat hierbij om kort- en langdurend zorgverlof en adoptieverlof.
Ook wordt buitengewoon verlof gegeven op de dag van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bovendien is een verbetering aangebracht in de minimale inkomensgrens tijdens ouderschapsverlof.

Inhoud en opbouw van een volgende CAO zullen gedurende de looptijd van deze CAO kritisch worden bekeken. Doel is de CAO overzichtelijker en beter hanteerbaar te maken. Er komt meer ruimte voor maatwerk, op basis van individuele ontwikkelingsplannen. Bonden en werkgeversvereniging bespreken de verhouding tussen lokale en centrale afspraken.


---