Keywords: TNO Web, Perskamer, TNO certificaat, Medische Technologie

Perskamer

Eerste TNO certificaat betrouwbare medische technologie in Rotterdam uitgereikt - Patiënten zeker van betrouwbare medische technologie

TNO

12 april 2002 - Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO en Medisch Centrum Rijnmond - Zuid

TNO Certification reikt op 17 april 2002 a.s. het Quality for Medical Technology Certificaat uit aan het Medisch Centrum Rijnmond - Zuid in Rotterdam. Dit als resultaat van de positieve beoordeling van hun kwaliteitssysteem rondom infuuspompen. Hiermee is het MCRZ het eerste ziekenhuis in Nederland dat zijn patiënten een aantoonbare kwaliteit en betrouwbaarheid biedt voor deze apparatuur. Het ziekenhuis is van plan binnenkort het gebruik van meer medische hulpmiddelen, installaties en ruimten, samengevat onder de term medische technologie te laten certificeren.

Continuïteit in het zorgproces door kwaliteitszekerheid Een ziekenhuis gebruikt medische technologie ter ondersteuning van de zorg en alle processen daaromheen. Een storing in de technologie kan gevolgen hebben voor de kwaliteit van de zorg. Ziekenhuizen hebben om die reden maatregelen getroffen om de technologie bedrijfszeker te maken. Het TNO QMT-systeem ondersteunt ziekenhuizen in de garantie dat de kwaliteit van de toegepaste medische technologie voldoet aan gestelde eisen. Hierdoor kan een ziekenhuis zijn patiënten de zekerheid van betrouwbare medische technologie bieden. Het TNO QMT-systeem kan zowel in de diepte als in de breedte worden uitgebouwd zodat de kwaliteit van alle technologieën in een ziekenhuis uiteindelijk geborgd zijn.

Zelfcertificatie
Het TNO QMT-systeem is een gestructureerd systeem voor zelfcertificatie met een externe referentie. Het referentiekader dat TNO hiervoor hanteert, is gebaseerd op Europese richtlijnen en relevante (inter)nationale normen en publicaties. Gebaseerd op een risicoanalyse beoordeelt TNO de door het ziekenhuis opgestelde kwaliteitseisen. Een belangrijke schakel in het zelfcertificatiesysteem is de onafhankelijke kwaliteitsfunctie (Notified Body Functie, NBF) in de zorgorganisatie welke de uitvoerende processen controleert en bij goedvinden een verklaring afgeeft. Deze functie wordt door TNO gecertificeerd. TNO toetst enerzijds of de NBF zich aan de regels heeft gehouden en anderzijds steekproefsgewijs of de apparatuur die binnen de verklaring valt ook daadwerkelijk aan het afgesproken kwaliteitsniveau voldoet.

Meer informatie:
TNO Preventie en Gezondheid

Contactpersoon:
Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos

Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35
E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050
2600 JA, Delft

Meer Informatie:

TNO Wegwijzer:
telefoon 015 269 69 69
fax 015 261 24 03
e-mail wegwijzer@tno.nl

---

...zie TNO magazine