Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 17-04-2002 Persberichten district Lekstroom, 09.55 uur

Winkeldievegge aangehouden

NIEUWEGEIN Op dinsdag 16 april is een vrouw voor winkeldiefstal aangehouden.

Rond 13.40 uur werden twee stadswachten op de Passage (City Plaza) door een medewerker van een winkel aangesproken. Zij wees hen op een man en een vrouw die bij een winkel kleding hadden weggenomen. De stadswachten spraken de man en vrouw aan, waarop de man er vandoor ging. De vrouw, 24 jaar oud en afkomstig uit Eindhoven, werd overgedragen aan de politie.

Zij bleek inderdaad enige kledingstukken uit de winkel te hebben weggenomen. De vrouw bekende de diefstal. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole

IJSSELSTEIN Op dinsdag 16 april heeft de politie van 16.45 uur tot 17.30 uur op de Edelstenenbaan een snelheidscontrole gehouden. Dit naar aanleiding van klachten van omwonenden dat daar te snel werd gereden. Geen van de veertig gecontroleerde auto`s bleek te snel te rijden. In de toekomst zal hier vaker op snelheid worden gecontroleerd.

Ongeval onder invloed

TULL EN `T WAAL In de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 april vond een ongeval plaats. Beide betrokkenen zijn later aangehouden.

Rond 02.30 uur kreeg de politie de melding dat op de Lekdijk een beschadigde auto midden op de rijbaan stond. Ter plaatse troffen politiemensen de auto aan. De auto had rondom schade, beide airbags waren afgegaan en er zat bloed op de airbag van de bestuurder. De auto stond tegen een aanhangwagen aan, die in een parkeervak langs de weg geparkeerd stond. Er werd niemand bij de auto aangetroffen. De auto werd door een takelwagen weggesleept.

Politiemensen troffen twee personen bij de eerste hulp van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein aan. Zij bekenden de inzittenden van de auto te zijn geweest. Het waren een 23-jarige vrouw en een 27-jarige man, beiden uit Nieuwegein. De vrouw verklaarde te hebben gereden en de macht over het stuur te zijn verloren. Zij had echter geen letsel en de man had wel verwondingen in zijn gezicht. Nadat de man was behandeld werden beide verdachten aangehouden, omdat zij de plaats van het ongeval hadden verlaten.

Bij verhoor bekende de vrouw dat niet zij, maar de 27-jarige man achter het stuur had gezeten. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies de man 1,65 promille (600 ug/l), ruim drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van het ongeval. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

2001 Was succesvol voor Politie District Lekstroom

NIEUWEGEIN - Het jaar 2001 was voor de politie van het district Lekstroom een succesvol jaar. Het jaar werd naast het reguliere werk gekenmerkt door landelijke en regionale zaken waaraan ook door district Lekstroom veel capaciteit werd geleverd. Dit betrof o.a. de MKZ-crisis in het voorjaar, het koninklijk bezoek van Willem Alexander en Maxima aan de provincie en het leveren van bijstand aan diverse Recherche Bijstand Teams (o.a. de serieverkrachter). Ook het eind van het jaar 2001 vroeg extra inzet in verband met de invoering van de Euro. Deze inzet werd alom gewaardeerd door de inwoners binnen het districtsgebied. Doordat de politie zichtbaar aanwezig was en contact maakte met zowel winkeliers en winkelend publiek voelden zij zich daar overduidelijk goed en veilig bij!

In oktober 2001 werd door de Eerste Kamer een wetsvoorstel aangenomen, dat voorzag in een provinciale herindeling, waardoor Vianen per 1 januari 2002 bij de provincie Utrecht zou gaan horen en daardoor ook bij de Politie Regio Utrecht. Dit betekende dat in zeer korte tijd de voorbereiding moest worden getroffen om de politiezorg in het gebied te kunnen garanderen, alsmede de bereikbaarheid en de beschikbaarheid op een kwalitatief hoog niveau te gaan uitvoeren. Hiervoor werd extra capaciteit vrijgemaakt.

Door de gezamenlijke inspanning van verschillende diensten van de Politie Regio Utrecht en van de Politie Regio Zuid-Holland zuid, werd het mogelijk om op 1 januari 2002 de inwoners van de gemeente Vianen, waaronder ook de kernen Hagestein, Zijderveld en Everdingen vallen, een optimale politiezorg te bieden. De medewerkers van district Lekstroom zijn er trots op om de politietaak in Vianen te mogen en kunnen uitvoeren. Voor de inwoners van de gemeente Vianen en de genoemde kernen betekende de overgang naar district Lekstroom dat de politie beter bereikbaar werd. Geografisch gezien ligt het districtsbureau in Nieuwegein dichterbij en is de politie voor hen daardoor beter bereikbaar voor het doen van aangifte en andere politiële zaken.

Ondanks deze extra inspanningen die veel capaciteit vergden, werd door district Lekstroom een topprestatie geleverd in het reguliere werk. De organisatie en de uitvoering van het werk bleken, in verhouding tot de andere districten in de regio, dusdanig positief te zijn dat het district werd beloond met het toekennen van de Resultaatsprijs 2001 door de Regio Korpsleiding. Deze interne prijs wordt jaarlijks toegekend aan het district dat de beste prestaties heeft geleverd. Uit deze toekenning bleek dat district Lekstroom een goed georganiseerde organisatie is, die voor de gemeenten, inwoners en andere organisaties waar zij mee samenwerkt staat voor haar politietaak. Samen met hen wil het district ook in de toekomst werken aan leefbaarheid en veiligheid.

Uit het jaarverslag 2001 van het district Lekstroom blijkt waardoor deze topprestatie tot stand kwam. Enkele onderdelen uit het jaarverslag zijn:

Woninginbraken
Eén van de speerpunten van de politie is het voorkomen en bestrijden van woninginbraken. Ten opzichte van het jaar 2000 daalde het aantal inbraken met 36% terwijl het oplossingspercentage verder toenam. In totaal werden 590 inbraken in het district gepleegd en steeg het oplossingspercentage naar 9.15%. Hoewel deze resultaten zeer bemoedigend zijn, heeft het district besloten om de aanpak van de woninginbraken voor het jaar 2002 ongewijzigd te handhaven.

Geweldsmisdrijven
Een zeer belangrijk speerpunt van de politie is het bestrijden van geweld. Het aantal gepleegde geweldsmisdrijven is in het jaar 2001 verder toegenomen. In totaal werden 679 feiten gepleegd (+11% t.o.v. het jaar 2000). Regionaal gezien was er eveneens sprake van een stijging van het aantal delicten. Daar de aanpak van de geweldsdelicten een zeer hoge prioriteit had, is het district erin geslaagd het hoogste oplossingspercentage te halen sinds de reorganisatie van 1993. Van alle feiten werd 57% opgelost.

Flexteam
Omdat er vele vormen van geweld zijn en de juiste aanpak en oplossing daarvoor te kiezen, ging in de maand juli 2001 het Flexteam van het cluster West (districten Lekstroom en Rijn & Venen) van start. Het team bestond uit 5 medewerkers. Een van de doelstellingen van het team is `het tegengaan van openlijk geweld en geweld door jeugdigen`. Het flexteam werd in de loop van het jaar ingezet voor onder andere het terugdringen van overlast door jongeren, ook bij de zogenaamde hangplekken, winkeldiefstallen, berovingen, geweld, baldadigheid, overlast door scooters en bromfietsen.

Verkeer
Het aantal verkeersongevallen met letsel en het aantal slachtoffers dat daarbij betrokken was, daalde in het afgelopen jaar (-19%). De oorzaken van deze daling zijn nog niet bekend maar verondersteld mag worden dat het toezicht op de naleving van de snelheid en zowel regionale als landelijke preventieacties hierop invloed hebben gehad. Helaas waren er in het afgelopen jaar 8 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Ook voor het komend jaar is het onderwerp `verkeersveiligheid` een speerpunt en zal dan ook de nodige aandacht blijven behouden.

Totaal aantal misdrijven
Het totaal aantal gepleegde misdrijven is sinds jaren gedaald en ligt nu op het niveau van het jaar 1997. In totaal werden 10.588 misdrijven gepleegd waarvan 11.6% werd opgelost. Daarentegen was er regionaal gezien sprake van een toename van het aantal misdrijven. Circa 52% van alle misdrijven bestond uit de zogenoemde `Veel voorkomende criminaliteit`. Hieronder worden de misdrijven ` diefstal fiets, vernieling en diefstal af/uit auto` begrepen.

Aantal verdachten
In 2001 werden bij het Openbaar Ministerie 1582 verdachten in strafzaken aangebracht bij het Openbaar Ministerie. In 1999 was dit aantal 1348 verdachten en in 2000 betrof dit 1453 verdachten.

Processen-verbaal
In het district Lekstroom werden in totaal 25.180 bekeuringen opgemaakt. Dit betrof 13.889 processen-verbaal op kenteken en 11.291 processen-verbaal waarbij de overtreder werd staande gehouden. In totaal hadden 76% van de bekeuringen betrekking op de speerpunten van het verkeer. De bekeuringen werden met name opgemaakt voor het overtreden van de maximum snelheid, het negeren van het rode verkeerslicht, het niet dragen van de verplichte autogordel c.q. helm en het niet voeren van verlichting. Tevens liep tijdens het verslagjaar de handhavingscampagne Veilig door de Lopikerwaard en Nieuwegein waarbij naast voorlichting aan publiek en verkeersdeelnemers veel handhavingsacties werden uitgevoerd.

Getraindheid van personeel
Elke executief wapendragende medewerker van de politie regio Utrecht is vier keer per jaar verplicht om de Interne Beroepsvaardigheden Training (IBT) te volgen. In deze training zijn verschillende onderwerpen opgenomen, zoals de geweldsinstructie en het afleggen van het schietexamen. Het district behaalde een opkomstpercentage van 98% en was daarmee een van de districten met de hoogste score.

Naar aanleiding van de hiervoor genoemde resultaten zal het district ook het komende jaar haar uiterste best doen om deze prestatie te evenaren. De speerpunten worden voor het jaar 2002 gehandhaafd, waarbij nog meer aandacht zal worden besteed aan het oplossen van de geweldsmisdrijven en zal met de partners extra worden geïnvesteerd in het terugdringen van de misdrijven `veel voorkomende criminaliteit` .

Voor de redactie: voor vragen of ter verkrijging van een volledig exemplaar van het jaarverslag 2001, kunt u contact op nemen met de communicatieadviseur van district Lekstroom, de heer R.J.D. Leijen .Tel: 030-6023129.