Korps: Limburg-Noord, plaats: Venlo 17-04-2002 Mediaberichten 17 april (13.45 uur)

Swalmen zonder rijbwijs, APK en verzekering

SWALMEN Politiemensen zagen in de vroege woensdagmorgen een 29-jarige automobilist uit Reuver wel heel erg langzaam over de Rijksweg Zuid rijden. Toen zij de man wilden controleren, gaf die echter gas om uiteindelijk in de Sint Jansstraat te stoppen. Bij controle bleek dat de auto niet meer APK gekeurd was, en ook niet verzekerd was en dat de bestuurder geen geldig rijbewijs had. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Politiecijfers 2001 district Venlo:

Aanzienlijk minder mishandelingen in het district Venlo

VENLO 2001 was een jaar met stijgingen en dalingen als het gaat om de politiecijfers in het district Venlo: het gebied van de gemeenten Arcen & Velden, Helden, Kessel, Maasbree en Venlo. Het aantal mishandelingen nam met 56 af terwijl het aantal verkeersgewonden daalde met maar liefst 92. Daarentegen waren er in 2001 11 verkeersdoden meer te betreuren. Een duidelijke oorzaak voor deze zorgwekkende stijging is niet te geven.

In 2001 vonden er 500 woninginbraken plaats. Dat zijn er minder dan het referentiejaar 1999 maar meer dan er in 2000 werden gepleegd. Zeer actieve inbrekersgroepen in het laatste kwartaal van 2001 in Blerick en Tegelen is debet aan deze stijging. De dadergroep die in Tegelen actief was, is inmiddels aangehouden. Ruim 100 inbraken meer in bedrijven in 2001 is voor het driehoeksoverleg aanleiding om de mogelijke oorzaken hiervan nader te onderzoeken.

Verkeersongevallen

Het aantal geregistreerde verkeersongevallen is met maar liefst 828 gedaald. Deze explosieve daling heeft waarschijnlijk te maken met de invoering van de nieuwe werkwijze in de regionale noodhulp in 2001. Er wordt door de politie Limburg-Noord niet meer automatisch gereageerd op elke assistentie-aanvraag bij eenvoudige verkeersongevallen. Het is goed te constateren dat er vorig jaar 92 verkeersgewonden minder in het ziekenhuis terecht kwamen.

Geweld

In 2001 waren er 56 aangiftes van mishandeling minder dan in het referentiejaar 1999 en maar liefst 129 minder dan in 2000. Ook het aantal verdachten van mishandeling dat in 2001 bij het Openbaar Ministerie werd gebracht daalde met 82. Het meest opvallend zijn de dalingen in Tegelen (-28) en Blerick (-15). Het aantal aangiftes van bedreiging is ten opzichte van 1999 met 38 gestegen, met name in Venlo-Centrum (+23). De toename van bedreigingen is waarschijnlijk te wijten aan de geïntensiveerde aandacht van de basiseenheid Venlo-Centrum voor openbare orde-problematiek. Er is meer contact mogelijk met de politie in het uitgaansgebied in de weekenden.

Minder autos gestolen

De aanhouding van een dadergroep voor enkele tientallen diefstallen autos en het nemen van preventieve maatregelen op autodiefstalgevoelige locaties zijn de belangrijkste oorzaken van een aanzienlijke daling van het aantal diefstallen van motorvoertuigen. Er werden namelijk 197 (2001) motorvoertuigen gestolen tegenover 412 in 2000 en 466 in 1999. Er is dus sprake van een consequente daling. Dat geldt eveneens voor het aantal diefstallen van brom- en snorfietsen en fietsen. Ten opzichte van 1999 een daling met maar liefst 384. Een daling van 276 gestolen fietsen in het centrum van Venlo is zeer opvallend te noemen en waarschijnlijk te danken aan de aanhouding van een groep verdachten in 2000.

Speerpunten 2002

Ook dit jaar is de aanpak van de drugsproblematiek het belangrijkste speerpunt van het politiedistrict. Ook het optreden tegen geweldsvormen blijft hoge prioriteit genieten ondanks dat er geen sprake is van een verontrustende stijging van geweld op straat. Verder wordt er meer geïnvesteerd in de kwaliteit van het gebiedsgebonden politiewerk middels cursus- en coachingstrajecten. Straatmaat wordt gecontinueerd maar met een lokaal karakter waarbij de basiseenheden in overleg met het bevoegd gezag per kwartaal de prioriteiten stelt. Tot slot blijft de politiële jeugdzorg natuurlijk een belangrijk speerpunt waarbij is afgesproken dat een persoonsgerichte benadering ingebed zal worden binnen de gebiedsgebonden politiezorg.