Korps: Friesland, plaats: Friesland 17-04-2002
Politieberichten van 17/4 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Friesland: nepfacturen
Op dit moment komen bij de politie Friesland verschillende meldingen binnen van bedrijven, die een rekening krijgen toegestuurd van een Zwitsers bedrijf, genaamd UTP Digital Directories. De ongevraagde rekening van 590,- heeft betrekking op het plaatsen van de bedrijfsgegevens in een internetgids. De bedrijven zijn hier echter nooit over benaderd. De nepfacturen duiken nu ook op bij bedrijven in Friesland. Daarvoor waren in het westen en zuiden van het land reeds bedrijven benaderd. In het Tros TV-programma Opgelicht van dinsdag 17 april werd hier aandacht aanbesteed. De politie adviseert de rekeningen niet te betalen.

Leeuwarden: inbraak auto
Dinsdag tussen 20.30 en 22.00 uur werd ingebroken in een auto, die geparkeerd stond op de Zuiderstraat. De rechter voorportierruit werd vernield. Uit de auto werd een radardetector weggenomen. De eigenaar, een 22-jarige inwoner van Nij Beets, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: onder invloed
Woensdag omstreeks 05.45 uur werd op de zeedijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 355 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Koudum: actie Jiskefet
Maandag 15 april werd tussen 09.00 en 17.00 uur door de afdeling milieu van de politie Friesland in samenwerking met de gemeenten Nijefurd en Gaasterlan-Sleat in het kader van de actie Jiskefet een controle uitgevoerd op het aanbieden van bedrijfsafval. In totaal werden de containers van 14 bedrijven gecontroleerd. Vier bedrijven hadden de zaak goed voor elkaar. Zeven bedrijven kregen een waarschuwing. In hun containers werd een geringe hoeveelheid gevaarlijk afval gevonden. Twee bedrijven kregen een proces-verbaal. In hun containers werden olie/smeervet, tl-buizen, restanten verf en oplosmiddelen aangetroffen.

Bolsward: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht werd ingebroken in een bedrijf aan de Marne. De ruit in de achterdeur van het bedrijf werd vernield. Tevens werd een deur van het kantoor opengebroken. In het kantoor werd een geldkistje opengebroken en het daarin aanwezige geld werd weggenomen. Hoeveel geld er werd weggenomen, is niet bekend gemaakt. De eigenaar van het bedrijf, een 55-jarige inwoner van Bolsward, heeft aangifte gedaan.

Bolsward: inraak kinderdagverblijf
Van maandag op dinsdag werd ingebroken in een kinderdagverblijf aan de Burgemeester Praamsmalaan. Een ruit van het dagverblijf werd vernield. Uit het kantoor werden een mobiele telefoon, een computer met randapparatuur, postzegels en geld weggenomen. Een medewerkster van het dagverblijf, een 41-jarige inwoonster van Bolsward, heeft aangifte gedaan.

Buitenpost: aanrijding lichtgewonde
Woensdag omstreeks 08.55 uur vond op de rotonde van de provinciale weg N 355, de Friesestraatweg, een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een vrachtwagencombinatie, truck met aanhangwagen beladen met containers met houtsnippers reed met te hoge snelheid de rotonde op, waardoor de vrachtwagencombinatie kantelde. De chauffeur, een 24-jarige inwoner van Onstwedde, liep een hersenschudding op en klaagde over pijn in zijn nek. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar het Academisch ziekenhuis in Groningen. De vrachtwagen versperde voor een gedeelte de rotonde. Het verkeer ondervond hiervan enige hinder, doch behoefde niet omgeleid te worden. Om 13.00 uur was de rotonde weer vrij.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272