Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed

17-04-2002
OPHEF OVER LOSLATEN RENTEVASTE HYPOTHEKEN STORM IN EEN GLAS WATER.

De ophef over het loslaten van de hypotheek tegen een rentevaste periode is een storm in een glas water. Dat is de mening van de voorzitter van VBO-Makelaar, de heer Joel E. van der Reijd.

De vraag bepaald het aanbod. Bovendien zijn er tal van middelen voor banken om eventuele renterisicos af te dekken. Securitisatie (het verkopen van de hypotheekportefeuille of een deel ervan) is daar één van, maar er zijn nog tal van andere instrumenten voor. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de ING-bank een proefballonnetje heeft opgelaten om het grote publiek te mobiliseren. Het Basel II overleg is een vrij technische discussie die zich voornamelijk achter de schermen afspeelt. Wil je dit onderwerp op de politieke agenda krijgen dan moet het, om het zo maar te zeggen, naar het consumentenniveau worden getild en dat is wat de ING-bank naar mijn mening gedaan heeft, aldus Van der Reijd.

Het zgn. Basel II akkoord (in wording) is geïnitieerd door de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) uit Basel. De president van deze bank is Noud Welling, tevens president van de Nederlandse Bank. Volgens Van der Reijd mogen wij het vertrouwen hebben dat de heer Welling ook oog heeft voor de Nederlandse belangen in het internationaal bankoverleg.

Niettemin is waakzaamheid geboden vindt de VBO-voorman. De woonconsument heeft recht op zekerheid als het om zijn woonlasten gaat. Zeker in een tijd waarin veel woonconsumenten zich (noodgedwongen) tot het maximum in de schuld (moeten) steken. Het kan niet zo zijn dat van de ene dag op de andere iemands woonlasten met, bijvoorbeeld, 25 % toenemen. Wat dat betreft komt er ook een extra verantwoordelijkheid op de schouders van de hypotheekadviseur. Die moet er op toezien dat de lasten van de hypotheek niet alleen in tijden van voor-, maar ook bij tegenspoed nog kunnen worden opgebracht.

Overigens is volgens Van der Reijd vastgesteld dat op de lange termijn de hypotheek met de variabele rente wél het voordeligst is. Maar in dat geval moet men wel bereid én in staat zijn om de tijdelijke tegenvallers op te vangen.
(bron: VBO)

Copyright Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed (V.B.O.), typefouten voorbehouden