Ingezonden persbericht

Gebarentaal op internet

HOENSBROEK, 20020418 -- Af en toe zie je op tv een tolk gebarentaal. Soms kom je op straat of in je werk dove mensen tegen die gebarentaal gebruiken. Natuurlijk kijk je, en verbaas je je over het gemak waarmee dove mensen zonder geluid communiceren. Misschien wil je meer weten, maar je begint niet zomaar een gesprek met een doof iemand. Je kent immers geen gebaren? Op internet vind je vanaf vandaag antwoorden op veel vragen over doofheid en gebarentaal. Je kunt er zelfs gebaren leren - op een geheel nieuwe manier die uniek is in de wereld!

De websites zijn:
Www.maakeengebaar.nl: een website met informatie over doofheid en gebarentaal, gemaakt door studenten van de EMMA opleiding (faculteit Kunst, Media & Technologie) in Hilversum in opdracht van Pragma. Met een tekenfilm, een interactieve tijdbalk, gebaren, en veel informatie. Voor iedereen die de kloof tussen dove en horende mensen wil helpen overbruggen.

WWW.Vsign.nl: de Vsign (virtual sign) Builder en Player zijn in het kader van hetzelfde project gemaakt. De Builder is een programma waarmee je achter je computer 3D animaties van gebaren uit de Nederlandse gebarentaal kunt maken. Zonder programmeerkennis, zonder kennis van 3D technieken, zonder dure software. Kennis van gebarentaal is uiteraard wel vereist. Die gebaren kun je dan in de Vsign Player van alle kanten bekijken (links-rechts, voor-achter, onder-boven), je kunt inzoomen op onderdelen en het gebaar afspelen in slow-motion of extra snel. Een ideaal hulpmiddel om gebaren te leren. De Builder en de Player kun je gratis downloaden van www.vsign.nl. Binnenkort kun je daar ook gebaren vinden die met de Vsign Builder gemaakt zijn. Op de website www.maakeengebaar.nl kun je nu al gebaren leren die met Vsign zijn gemaakt.



Ingezonden persbericht