Gemeente Zaanstad

Wormen ingezet in strijd tegen groeiende berg GFT-afval

donderdag 18 april 2002

Als eerste gemeente in Nederland zal Zaanstad in een grootschalige proef met de BioCom de strijd aanbinden tegen de groeiende berg GFT-afval.

De proef vindt plaats onder 3500 huishoudens in Assendelft. Op 22 april zal burgemeester R. Vreeman de eerste BioCom in gebruik nemen in het Wapen van Assendelft, Dorpsstraat 533, Assendelft. Inmiddels hebben de meeste inwoners van Assendelft de nieuwe composteercontainer ontvangen. De zwarte bak met bordeauxrode deksel, die een inhoud heeft van 240 liter gaat de inmiddels bekende groene GFT-bak vervangen. Deze wordt de komende dagen door de gemeente weer ingenomen. De BioCom heeft als voordeel dat de gebruiker zelf kan composteren. Gebeurt dit niet, dan kan de container als deze vol is gewoon aan de stoep worden gezet om door de gemeente te worden geleegd.

Besparing op de kosten voor ophalen en verwerken

Bedoeling van de gehele operatie is om tijdens de proef te kunnen vaststellen in welke mate de gecalculeerde kostenbesparing aan het ophalen en doen verwerken van GFT kan worden gerealiseerd. En hoe de gebruikers reageren op de BioCom, welke knelpunten er zich mogelijk voor kunnen doen en met welke frequentie de niet voor composteren gebruikte containers moeten worden geleegd. De inwoners van Assendelft zijn bepalend voor de besluitvorming rond de inzet van de BioCom in geheel Zaanstad. De proef, die voortdurend wordt gevolgd, gaat anderhalf jaar duren.

Blijkens onderzoek door het CBS bestaat huishoudelijk afval voor circa 50% uit groente- fruit- en tuinafval (GFT). Ondanks de inzet van het gescheiden ophalen van GFT-afval in de daarvoor bestemde bakken. Het verschil tussen verbranden en composteren bedraagt gemiddeld voor geheel Nederland 35 Euro per ton. Laten composteren kost gemiddeld in Nederland 50 Euro per ton. Wanneer de helft van de bevolking consequent het GFT zelf zou composteren dan bespaart dat enorm veel geld. Voor een totale bevolking van Zaanstad zou dat wel eens een besparing kunnen opleveren van rond 500.000 Euro op jaarbasis.

Het vocht in GFT is de boosdoener
Onderzoek wijst uit dat GFT-afval voor 60% uit vocht bestaat. Vocht dat veel volume vraagt en bovendien debet is aan een verzuringproces tijdens het composteren. Die verzuring veroorzaakt vooral in de zomer onaangename luchtjes. Het heeft het composteren rond het huis daarmee in een slechte reuk gezet.

Biologen wezen er jaren geleden al op, dat het mogelijk moest zijn een composteringsproces te bewerkstelligen, waarbij het meeste vocht snel geëlimineerd zou worden. Het dan droge composteren zou vrijwel reukloos kunnen worden. Daarvoor zou het echter nodig zijn een composteercontainer te ontwikkelen, waarin op goede wijze het vocht uit het GFT kon worden afgevoerd. En voorts bleek het noodzakelijk een zodanig ventilatiesysteem te ontwikkelen dat de beluchting van het gehele proces optimaal zou zijn. Voeg daar nog bij dat de composteerders bij uitstek, compostwormen, de kans zouden krijgen om te helpen, en men zou een ideale composteercontainer hebben.

De BioCom, het ideale composteersysteem

Er is drie jaar gewerkt aan de realisering van de BioCom. De 240 liter container heeft onderin een vochtverzamelreservoir, dat met behulp van een roestvrijstalen plaat met gaatjes gescheiden is van het deel waarin het GFT wordt verzameld. Het lekvocht wordt in het reservoir opgevangen. Via een aftapslangetje kan het ongevaarlijke vocht in de border lopen. Slimme Belgische gebruikers van de BioCom verkopen dit lekvocht in flessen als voedingsvocht voor planten. De constructie met ventilatiegaten maakt dat de BioCom als een schoorsteen gaat werken. De ventilatiegaten zijn afgedekt met gaas, zodat er geen hinderlijke fruitvliegjes bij de compost in wording kunnen komen. De bordeauxrode deksel helt licht, zodat condensvocht en regendruppels niet in de bak terechtkunnen komen.

Bij de ingebruikname wordt eenmalig onder in de bak Frans boomschors gestrooid. Dat zorgt voor een goede doorluchting en bereikbaarheid van de gaatjes in de bodemplaat. Wanneer er enige dagen GFT in de bak is gedaan, wordt het meegeleverde emmertje compostwormen in de bak gedaan. Zij gaan het composteerproces bevorderen. Compostversneller doet de rest.

De BioCom verschaft een gemiddeld gezin met een kleine stadstuin de mogelijkheid om alle GFT zelf te composteren. Na een half jaar kan ongeveer de helft van de inhoud als gerede compost via een schuif aan de onderkant van de voorzijde worden weggehaald voor gebruik in de tuin of in bloembakken. Schors is niet meer nodig, de aanwezige wormen gaan zich weer vermenigvuldigen. Zo kan het proces worden herhaald.

Ook aan de stoeprand zetten is mogelijk

Hoewel niet de primaire bedoeling kan de BioCom ook gewoon als GFT-verzamelbak worden gebruikt. Als deze vol is, kan deze op de daarvoor bestemde dagen aan de stoep worden gezet, wanneer deze door de gemeente wordt geleegd. Daartoe is de bak uitgerust met twee flinke wielen en een roestvrij stalen as. De BioCom heeft een inhoud die twee maal zo groot is als de oude bak. Bovendien klinkt de inhoud door vochtverlies zo snel in, dat de verwachting is, dat bewoners die de container zo gebruiken, ongeveer zes keer zo lang met de BioCom kunnen verzamelen dan ze vroeger met de oude bak deden. Ook dit levert enorme besparing op.

Duurzaam en kostenbesparend
Het systeem van de BioCom is afgekeken van de natuur. Het is een veilige en relatief goedkope manier om de hoeveelheid GFT bij de bron aanmerkelijk te verminderen. Dat daar in Assendelft bijna 200.000 compostwormen bij worden ingeschakeld, maakt het proces uniek in de wereld. Geen wonder dat er vanuit geheel Europa en daarbuiten belangstelling bestaat voor deze nieuwe vorm van composteren.