Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 18 april 2002

Kappen met illegale houtkap: Agalevresolutie goedgekeurd


Het natuurlijke bos wordt nog steeds bedreigd. Elk jaar verdwijnen wereldwijd nog 10 miljoen hectaren bos. Daardoor worden de volkeren die in die bossen leven bedreigd (bijvoorbeeld het volk van Raoni).

In verschillende landen is de illegale kap van hout de overheersende factor in de achteruitgang van de bossen. Deze illegale praktijken zijn niet alleen nefast voor de wouden maar ook voor alle wezens die erin leven, en dat zijn mensen en dieren.

Het volk van Raoni staat symbool voor de inheemse volkeren, de Orang-Oetan voor de dieren. Maar ook minder mediagenieke dieren en planten zoals slangen, spinnen en hagedissen worden bedreigd in hun bestaan. Deze week werd trouwens op de Conferentie voor Biodiversiteit het belang van de natuurlijke oerbossen voor de overleving en veerkracht van de aarde benadrukt.

Vandaag werd in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement een resolutie, op voorstel van Isabel Vertriest, gesteund door sp.a, VLD en Spirit goedgekeurd. Berekeningen tonen immers aan dat 1/10 van ons houtverbruik illegaal wordt gekapt.

Met deze resolutie wil Vlaanderen werk maken van het stoppen van de houtroof en duurzaam bosbeheer stimuleren. Naast een aangepast eigen aankoopbeleid inzake hout zal druk uitgeoefend worden op landen waar nog illegaal gekapt wordt en/of ondersteuning worden verleend om deze roofbouw te stoppen.

Isabel Vertriest, Vlaams volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/vlaamsparlement/


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com). Version: 6.0.346 / Virus Database: 194 - Release Date: 10/04/2002