Voedingscentrum
Kaneel mogelijk schadelijk tijdens zwangerschap

Voedingscentrum dringt aan op onderzoek

18 april

Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg zo min mogelijk kaneelhoudende producten te eten. Dit is te lezen in het vakblad Voeding Nu dat deze week verschijnt. Een belangrijk bestanddeel van kaneel is coumarine. Indirect zijn er aanwijzingen dat coumarine schadelijk is voor ongeboren babys. Coumarine zelf is echter nooit op dit effect onderzocht.

Er zijn verschillende stoffen die erg op coumarine lijken. Ze worden onder meer gebruikt in antistollingsgeneesmiddelen. Bij doseringen van één tot tien milligram per dag blijken deze stoffen een verhoogd risico te geven op lichte neurologische stoornissen bij het ongeboren kind. Dat risico is het grootst tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Vanwege de chemische gelijkenis van deze stoffen met coumarine, heeft coumarine mogelijk hetzelfde effect. Dat is echter nooit onderzocht. Daarom dringt het Voedingscentrum aan op onderzoek. Daarbij zou ook gekeken moeten worden of coumarine in de vorm van kaneel hetzelfde effect heeft als zuivere coumarine.

Coumarine komt van nature voor in kaneel, dat wordt verwerkt in producten als appeltaart, ontbijtkoek, speculaas en kaneelthee. Coumarine wordt ook kunstmatig gemaakt, vooral voor gebruik als geurstof in cosmetische producten. Gemiddeld neemt de Nederlander vier milligram coumarine per dag op: de helft via eten, de andere helft via producten als parfum, deodorant en bodymilk.

Uit onderzoek is bekend dat coumarine als zuivere stof bij dieren kankerverwekkend is. Bij mensen is dat hoogstwaarschijnlijk niet het geval omdat het menselijk lichaam coumarine op een andere manier afbreekt.
In verband met mogelijke gezondheidsrisicos mogen levensmiddelen in Europa niet meer dan 2 milligram coumarine per kilogram bevatten. Er zijn hogere limieten vastgesteld voor producten die traditiegetrouw kaneel bevatten, zoals ontbijtkoek, speculaas, appeltaart en kaneelkoekjes. Het Wetenschappelijk Comité voor de Voeding van de Europese Unie (SCF) adviseert deze limieten te verlagen. Ook het Voedingscentrum is hier voorstander van. Daarnaast pleit het Voedingscentrum voor vermelding van coumarine als ingrediënt op cosmetische producten. Nu is niet te zien of er coumarine in zit.

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Noot voor de redactie /