Nieuw-Vlaamse Alliantie

Kieshervorming: de pirouettes van VLD en AGALEV (18/04/02)

Ondertussen is het wel voor iedereen duidelijk dat de geplande kieshervorming van de federale en Vlaamse meerderheidspartijen niets te maken heeft met een idealistische ambitie ter verbetering van de democratie, maar louter en alleen in het teken staat van de versterking van de macht van de huidige meerderheidspartijen.

Het lijkt wel een constante dat de klassieke politieke partijen vanuit de regering trachten de eigen electorale positie te versterken door te prutsen aan de kieswetgeving. Het volstaat om even te grasduinen in het recente verleden om deze stelling te staven.

In '94 maakte de CVP als vanouds deel uit van de regering, VLD en Agalev vertoefden in de oppositie. Premier Dehaene en CVP-voorzitter Van Hecke lanceerden in oktober '94 eenstemmig een voorstel tot invoering van een kiesdrempel van 5%. U raadt al wie zich aanstonds een virulent tegenstander verklaarde: VLD-voorzitter Guy Verhofstadt. "Kiesdrempels zijn een minder democratische methode" klonk het bij de oppositieleider (De Morgen, 11/10/'94). Ook Agalev spreekt zich in '94 uit tégen de kiesdrempel (Het Volk 25/10/94). Blijkbaar zijn zowel VLD en Agalev vandaag genezen van hun eerdere overtuiging. Als regeringspartijen verklaren ze zich plots voorstander van een kiesdrempel van 5% ...ter wille van de democratie. Het moet de meerderheidspartijen tot nadenken stemmen dat Johan Van Hecke in dit dossier de meest consequente houding aanneemt.

In 1997 pleitte Verhofstadt dan weer voor een nieuw kiessysteem, een mengvorm van een meerderheidssysteem en een evenredige vertegenwoordiging zoals in Hongarije. Maar Verhofstadt wou ten allen prijze vermijden dat de kleine partijen niet meer aan bod zouden komen: "Ik wil de rijkdom van ons politiek landschap niet opofferen. Ik wil dat in het parlement alle strekkingen vertegenwoordigd blijven" (De Morgen 3/06/'97 en 13/08/'97). Vandaag wil de premier daarentegen de politieke versnippering bestrijden, niettegenstaande er in 1997 meer politieke partijen in het parlement waren vertegenwoordigd dan vandaag. 't kan verkeren.

De geloofwaardigheid van de Vlaamse meerderheidspartijen zakt diep onder het nulpunt.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: http://www.n-va.be