Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

16 april 2002

Kinderen brengen eigen ideeën in, in 3VO Dat Kan Anders spel

Op donderdag 18 april, de dag van het landelijk verkeersexamen, introduceert 3VO het Dat Kan Anders spel voor basisscholen. Het Dat Kan Anders spel omvat een rollenspel waarbij kinderen met behulp van een leerkracht een probleem in hun omgeving analyseren. Kinderen van groep 8 van de Meanderschool, Het Avontuur 45, in Amersfoort zullen om 11.00 uur het Dat Kan Anders spel spelen voor het probleem op een nabijgelegen kruispunt. De burgemeester van Amersfoort, mw. Albertine van Vliet-Kuiper is door hen uitgenodigd om het rollenspel bij te wonen. Samen met de kinderen zal zij door middel van een geleide discussie het probleem verder uitdiepen. Na afloop van het Dat Kan Anders spel krijgt burgemeester Van Vliet-Kuiper de CD-rom van het spel aangeboden.

Niet alleen verkeersonveiligheid maar ook de veiligheid in de wijk komen in het Dat Kan Anders spel aan bod. Door de opzet van het spel ervaren kinderen voor het eerst op praktische wijze hoe en wat er allemaal bij komt kijken als je een probleem hebt dat je wilt oplossen maar waar ook anderen, in de wijk of in omgeving van de school, een belang in hebben. Hierbij leren ze onderhandelen om met alle betrokkenen tot een oplossing te komen die breed gedragen wordt. Dat Kan Anders biedt een viertal scenarios, maar kinderen kunnen zelf ook problemen aan het spel toevoegen die rond de eigen school of in de eigen buurt spelen. Hun eigen ingebrachte ideeën kunnen ze ook melden bij 3VO voor deelname aan de Nederlandse Jeugdprijs: Dat Kan Anders, waarvan de prijsuitreiking in het najaar plaatsvindt.

Met de ontwikkeling van het spel is 3VO ruim een jaar bezig geweest. Om de kinderziektes eruit te halen is op een drietal scholen proefgedraaid. De ervaringen waren zeer positief. Kinderen die het spel gespeeld hebben, waren er enthousiast over en vonden Dat Kan Anders leuk om te spelen. De leerkrachten gaven aan in eerste instantie te moeten wennen aan het spel en de instructies. Maar eenmaal gespeeld zouden ze het veel sneller nogmaals (kunnen) spelen. De CD-rom en begeleidende handleiding zijn voor 15 te bestellen bij de 3VO helpdesk 035-524 8800, maar is ook gratis op www.3vo.nl/datkananders te downloaden. Op internet kunnen kinderen ook leren van de ervaringen van anderen die met soortgelijke problemen te maken hadden.

De ontwikkeling van het Dat Kan Anders spel is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Jantje Beton, beneficiënt van de SponsorBingo Loterij. Jantje Beton zet zich in voor de ontwikkeling van kinderen in Nederland en streeft ernaar kinderen op een speelse manier zoveel mogelijk ontplooiingskansen te bieden. Samen met 3VO heeft zij de handen ineengeslagen in dit samenwerkingsproject om kinderen op een zelfstandige en actieve manier een stem te geven in de ontwikkelingen in hun eigen omgeving, al dan niet op gebied van verkeer.