Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

16 april 2002

Voor de zeventigste keer 3VO verkeersexamen

Op donderdag18 april aanstaande gaat voor de zeventigste keer het theoretisch verkeersexamen van 3VO voor basisscholen van start. Leerlingen van groep 7 en 8 nemen aan dit examen deel. Zij leren op deze manier veiliger hun weg te vinden in het verkeer. Het verkeersexamen sluit goed aan bij een van de kerndoelen van het basisonderwijs: de redzaamheid van de leerling als verkeersdeelnemer. Waren er in de beginjaren van het verkeersexamen rond de 1.800 deelnemers, al sinds 1957 bedraagt het aantal deelnemende leerlingen gemiddeld rond de 190 duizend.

In 1932 werd het eerste verkeersexamen gegeven door de Amsterdamse afdeling van het Verbond van Vereenigingen voor Veilig Verkeer, een van de voorlopers van 3VO. Basisschoolleerlingen kregen in dat jaar als eerste theoretische en praktische verkeerslessen. Het oversteken van de straat volgens de regels van het toen moderne verkeer, hoorden daar toen bij. De Amsterdamse leerlingetjes legden in 1932 het eerste Jeugdverkeersexamen af. Geslaagden van het examen kregen toen een insigne uitgereikt door de Hoofdinspecteur van Politie.

Dat het verkeersexamen al in vroegere jaren zijn nut had, blijkt in 1956 uit de woorden van de Hilversumse commissaris van de politie C. van Veen: Uit de ervaringen van de politie blijkt onomstotelijk hoe belangrijk dit verkeersonderwijs wel is. Niet alleen, omdat hierdoor het aantal ongevallen waarbij kinderen betrokken zijn in de laatste jaren verhoudingsgewijs is verminderd. Doch mede omdat op deze wijze een categorie weggebruikers wordt gekweekt, die meer dan in t algemeen de ouderen, over verkeersinzicht beschikt.

In 2002 vinden er naast het theorie-examen nog steeds praktijkexamens plaats. Deze worden nog steeds met behulp van vrijwilligers afgenomen. Plaatselijke 3VO-afdelingen, verkeersouders en politie spelen een rol bij het afnemen van de praktijkexamens die op de lokale situatie zijn afgestemd. In tegenstelling tot vroegere jaren worden deze echter niet meer op dezelfde dag gegeven als het theorie-examen. Afhankelijk van de beschikbare tijd van alle betrokkenen vinden deze meestal plaats vanaf de dag van het verkeersexamen tot aan het begin van de zomervakantie.
Joop Goos, directeur van 3VO: 3VO vindt het belangrijk dat de kinderen zelf kunnen zien hoe het echt staat met hun kennis van de verkeersregels en de toepassing ervan in de dagelijkse praktijk. En dat is heel leerzaam en interessant.

Leerlingen die op donderdag 18 april het theorie-examen niet halen, kunnen vanaf 18 april terecht op internet www.3vo.nl/verkeersexamen. Met extra oefeningen kunnen ze zich vanaf die datum voorbereiden op het herexamen dat op een later tijdstip nog voor de zomervakantie plaatsvindt.