Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Uitvoering actiepunten Enschede en Volendam in volle gang

18 april 2002

Van de 161 actiepunten die het kabinet moet uitvoeren als vervolg op de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam, zijn er inmiddels al 68 afgerond. De uitvoering van de overige actiepunten (die pas later afgerond hoeven te zijn) is in volle gang. Waar in het verleden de lessen uit rampen niet altijd tot zichtbare veranderingen hebben geleid, is er nu al veel en over de volle breedte actie ondernomen.

Dat staat in de halfjaarlijkse voortgangsrapportage over uitvoering van de actiepunten, waarmee de Ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De voortgangsrapportage gaat naar de Tweede Kamer.

Een greep uit de afgeronde actiepunten:

*

Het rijk, de provincies en de gemeenten werken in de taskforce "Slagen voor Veiligheid" aan de uitvoering van gezamenlijke actiepunten. Op deze manier wordt voorkomen dat verschillende overheden langs elkaar heen werken of ieder voor zichzelf het wiel moet uitvinden. Ook bewaakt en stimuleert de taskforce de voortgang. De taskforce krijgt deze maand een eigen Internetsite.

*

Op 1 maart 2002 is een nieuw Vuurwerkbesluit in werking getreden. Daarin is vastgelegd dat de brandweer moet adviseren bij het afgeven van elke vergunning voor vuurwerkopslag. Voor de sanering van de bestaande vuurwerkbedrijven, die volgens de nieuwe norm allemaal te dicht bij andere bebouwing liggen, is 113,5 miljoen euro gereserveerd.
*

Er zijn scherpere regels voor het transport van vuurwerk van kracht, vooruitlopend op internationale regels.

*

De minister van VROM heeft een coördinerende rol gekregen waar het gaat om externe veiligheid, waaronder veiligheid op het terrein van gevaarlijke stoffen.

*

Gemeenten hebben een geactualiseerde leidraad over ongevallen met gevaarlijke stoffen gekregen.

*

Begin dit jaar is een onafhankelijk, nationaal expertisecentrum geopend op het gebied van externe veiligheid en vuurwerk.
*

Gemeenten hebben een handreiking over brandveiligheidseisen voor bestaande gebouwen gekregen. Hiermee kunnen zij een inhaalslag maken bij het verlenen van gebruiksvergunningen voor gebouwen die aan de nodige veiligheidseisen voldoen.

*

Het tweedelijns toezicht op de uitvoering en nakoming van de bouwregelgeviing door het Inspectoraat-Generaal van VROM is verbeterd. Er is een tijdelijke vraagbaak voor bouwregelgeving ingesteld, en de voorlichting over wijzigingen in de bouwregelgeving is verbeterd.
*

Het RIVM heeft opdracht gekregen protocollen te ontwikkelen over het meten van gevaarlijke stoffen na milieu-incidenten.

*

Na evaluatie is er landelijke handreiking voor gemeenten opgesteld voor het oprichten en de werkwijze van een informatie- en adviescentrum waar de bevolking na een ramp terecht kan.
*

Er zijn afspraken gemaakt over uitbreiding van het brandwondencentrum in Groningen. Met België en Duitsland zijn afspraken gemaakt over de opvang en spreiding van brandwondenpatiënten.

*

Er is meer aandacht voor het belang van multidisciplinaire rampenoefeningen, waarbij ook de medische sector en centralisten op meldkamers worden betrokken. Daarnaast zijn er vorig jaar twee grensoverschrijdende oefeningen gehouden.


---