Arrondissementsparket Den Haag

Den Haag, 18 april 2002

Verdachten van mensenhandel aangehouden

Het Bovenregionale Opsporingsteam 'Hefbrug' (een samenwerkingsverband tussen Politie Utrecht, Politie Haaglanden en de Koninklijke Marechaussee) heeft in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 april 2002 in Den Haag twee mannen van respectievelijk 50 en 30 jaar en een 26-jarige vrouw, allen uit Den Haag, aangehouden. Woensdag 17 april heeft de raadkamer de gevangenhouding bevolen van de drie verdachten.

Zij worden verdacht van het feit dat zij gedurende ruim een jaar vrouwen onder valse voorwendselen vanuit voormalige Oostbloklanden naar Nederland haalden en vervolgens in de prostitutie brachten. Tevens worden ze verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie.

Door een goede samenwerking met de Landelijke Politie Unit Human Trafic in Boekarest (Roemenië) werd in in de nacht van 5 op 6 april bij de Roemeens-Hongaarse grens een 24-jarige man aangehouden. Hij was voornemens drie geronselde vrouwen per bus naar Nederland te brengen. In vervolg op deze aanhoudingen werden in Roemenië nog eens tien mensen van verschillende nationaliteiten aangehouden, waaronder de zoon van de 50-jarige Haagse hoofdverdachte. Deze tien personen worden verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie in mensenhandel, wapen- en drugshandel en het in bezit hebben van valse/vervalste paspoorten.

In het kader van het onderzoek werden onder leiding van de rechter- commissaris in de nacht van 5 op 6 april op diverse locaties in Rotterdam en Den Haag doorzoekingen verricht. Bij deze doorzoekingen trof de politie een vuurwapen, munitie en een groot aantal paspoorten aan. Eerdere aangiftes vormden de aanleiding tot het onderzoek.