ING Groep

Persbericht

Amsterdam, 18 april 2002

ING intensiveert samenwerking tussen Nederlandse bedrijfsonderdelen

ING is voornemens een belangrijke stap te zetten in het realiseren van optimale synergie en efficiency bij de Nederlandse bedrijfsonderdelen. Kern van het veranderingsproces is de vorming van een geïntegreerde klantgerichte organisatie die wordt gegroepeerd langs de lijnen Retail, Wholesale, Intermediair en Operations/IT.

Voor de ING-onderdelen in Nederland betekent de herpositionering dat de bedrijfsonderdelen meer gaan samenwerken op het vlak van marketing en distributie, terwijl de gemeenschappelijke administratieve en operationele activiteiten verder worden gecentraliseerd in service centers . Een voorbeeld van dit laatste is het reeds operationele service centre hypotheken, waarbij de back-offices hypotheken van de verschillende bedrijfsonderdelen zijn samengevoegd in één organisatie.

ING opereert thans op de Nederlandse markt met een groot aantal bedrijven, die allen min of meer zelfstandig opereren. In de nieuwe structuur zal ING Nederland uit vier divisies bestaan:


* Retail (o.a. Postbank, RVS en de retailactiviteiten van ING Bank en CenE Bankiers).

* Wholesale (o.a. wholesale activiteiten ING Bank, ING Corporate Clients en ING Lease).

* Intermediair (o.a. Nationale-Nederlanden, Westland/Utrecht, Movir, Regio Bank en intermediaire activiteiten van Postbank en ING Bank).

* Operations/IT.

De voorzitter van het bestuur van ING Nederland Durk Brands: "Door deze verregaande samenwerking geeft ING Nederland nieuwe impulsen aan een meer klantgerichte dienstverlening, kwaliteitsverbetering, batengroei en kostenbesparingen".

De divisies Retail, Wholesale, Intermediair en Operations/IT zullen worden aangestuurd door respectievelijk Ludo Wijngaarden, Jan Zegering Hadders, Bert Richaers en Henk Kruidenier. Zij zullen als lid van het Bestuur ING Nederland, naast hun huidige functie als respectievelijk directievoorzitter Postbank Particulieren, Westland/Utrecht en Nationale-Nederlanden, invulling gaan geven aan de nieuwe

strategie van ING Nederland. Dick Boot, directievoorzitter van ING Bank Nederland, vervult binnen het Bestuur Nederland de functie van Chief Financial Officer.

De nieuwe strategie en organisatie is nu in hoofdlijnen uitgewerkt en wordt de komende periode verder ingericht. Het hele veranderingstraject zal gefaseerd worden ingevoerd.

In het kader van de ontwikkeling van één ING-merknaam zijn de kernactiviteiten van ING in Nederland inmiddels via een endorsement ("onderdeel van ING Groep") verbonden aan het ING-merk. Aangezien de bestaande labels een belangrijke commerciële waarde vertegenwoordigen blijven deze labels in de beoogde structuur voorlopig gehandhaafd. Tevens zullen de huidige juridische eenheden vooralsnog blijven bestaan.

Persinformatie: Ward Snijders, 020 - 541 6522