PERSBERICHT
18/04/2002

KEUKENGEHEIMEN 3

Delia Smith

Delia Smith schreef reeds talloze kookboeken en presenteert al ruim 25 jaar kookprogramma's op de BBC, maar het derde en laatste deel uit de serie Keukengeheimen heeft, naar haar eigen zeggen, iets bijzonders dat geen van haar vorige boeken bevat.

Haar zoektocht naar de oorsprong van het koken en de meest behulpzame basistechnieken begon in het eerste deel van Keukengeheimen met Hoe kook je een ei? en eindigt nu in dit deel met nieuwe receptideeën die ontsproten aan de chatsessies met trouwe lezers. Ging ze bij het schrijven van haar voorgaande boeken vooral uit van haar eigen intuïtie, nu liet ze zich rechtstreeks door haar publiek inspireren. Op veler verzoek stelde ze daarom de hoofdstukken lekker slank en feestelijke gelegenheden samen. Met Delia's nauwgezette aanwijzingen tovert iedereen zonder stress een weergaloos warm of koud buffet op tafel.

Voor thuiskokers die goed en met plezier willen koken, is degelijk keukengerei onmisbaar. Ook daar besteedt Delia aandacht aan. Ze maakt onderscheid tussen onnodige impulsaankopen en deugdelijk keukenmateriaal, gestoeld op haar jarenlange ervaring en ze waarschuwt tegen valkuilen waarin ze zelf liep. Tevens laat ze zien hoe we de beste resultaten boeken met keukenmachines, brood- en ijsmachines. Een ander onderwerp is peulvruchten. Van azuki- tot zwartoogboon, ze zijn weer helemaal terug van weggeweest. Net als inmaken overigens. Op de vraag waarom je in hemelsnaam jams, chutney of pickles zelf zou maken omdat er immers keuze te over is, antwoordt Delia eenvoudigweg dat niets kan tippen aan het eigengemaakte potje jam. De basistechnieken zijn bovendien verbluffend eenvoudig. Dat geldt ook voor het maken van de patés, terrines en (originele) hartige taarten. Even warm aanbevolen zijn de recepten waarmee ze een ode brengt aan de glorierijke Engelse puddinggeschiedenis: watertandend lekker. Zoals de voorgaande delen biedt Keukengeheimen 3 naast inspiratie een stevige basis voor iedereen die graag lekker wil koken maar een grondige basis mist. Iedereen die deel 1 en 2 al heeft, mag dit deel niet missen!

Delia Smith is de succesvolste kookboekenschrijfster van Groot-Brittannië; van haar boeken zijn al meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Tevens is ze adviserend redacteur van Sainsbury's Magazine en directielid van de Norwich City Football Club. Miki Duisterhof verzorgde de prachtige fotografie. Ze werkt voor tijdschriften zoals Food & Wine, Town & Country en House & Garden.

Eerder verschenen in deze reeks: Keukengeheimen deel 1 en 2 (90 6097 487 5 / 90 6097 543 X).
Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met Standaard Uitgeverij, Antwerpen.

Vertaling: Jacques Meerman
Formaat: 21,5 x 27,5 cm
Omvang: 240 blz.
Uitvoering: gebonden met stofomslag
Illustraties: in kleur
Prijs: 35,65 euro
ISBN: 90 76685 622
NUR: 441

Een verzoek om een recensie-exemplaar kunt u per e-mail (pers@schuytco.nl) doorgeven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irene Munk.